vineri, 11 octombrie 2013

Remedii pentru par si scalp

Caderea parului si matreata sunt lucruri care nu fac placere nimanui. Din fericire
exista leacuri naturale si pentru aceasta problema intalnita atat in randul barbatilor cat si al femeilor.
Cauzele sunt multiple: de la stresul zilnic sau obiceiurile nesanatoase precum fumatul sau o alimentatie deficitara, pana la mostenirea genetica.
In general aceasta problema este mai des intalnita in randul barbatilor dar din nefericire nici femeile nu scapa de aceasta problema. Avantajul nostru, al femeilor, este faptul ca avem in general o lungime mai mare a parului decat la barbati, lucru care face ca si vizual parul sa para mai des, insa de cele mai multe ori nu este asa.

Stresul este inamicul numărul 1 al părului. Alopecia (pierderea părului) este cauzată şi de alţi factori: deficienţe nutriţionale, tulburări hormonale, chisturi ovariene, boli precum sifilisul, tuberculoza, unele medicamente, tratamentele cu citostatice. În plus, căderea părului se moşteneşte, situaţie care este, din păcate, fără soluţie. Aproape 20% dintre cei care ajung la dermatolog cu această problemă au un caz de alopecie în familie. Pe capul unui om obişnuit cresc, cu circa 0,4 milimetri pe zi, între 100.000 şi 150.000 de fire de păr. Căderea zilnică a cel mult 100 de fire de păr nu este un motiv de panică. Dacă însă se depăşeşte această limită, e cazul să consultaţi medicul. Mai ales dacă observaţi că firele de păr cad numai de pe o porţiune a capului. Cauza poate fi o infecţie a scalpului şi a rădăcinii firului de păr. Cînd căderea părului are cauze hormonale, boala începe din zona creştetului. Apare frecvent în perioada pubertăţii, în timpul sarcinii, la menopauză, dacă se iau contraceptive nepotrivite.

Îngrijirea părului trebuie să ţină cont de tipul de păr. Astfel, părul gras, din cauza excesului de sebum, nu trebuie spălat prea des deoarece glandele devin mai active. Se va spăla la 7-8 zile cu apă călduţă. Se va clăti cu apă cu suc de lămîie sau o lingură oţet natural. Părul gras se va spăla cu decoct de foi de viţă neagră, gutui sau nuc. Nu uscaţi părul cu uscătorul dat la maxim, deoarece aerul fierbinte activează sebumul. Părul uscat va fi spălat la 2-3 săptămîni, cu gălbenuş de ou cu 2 picături de ulei de măsline, porumb sau ricin şi 1-2 picături zeamă de lămîie. Pentru a avea părul lucios, adăugaţi o lingură decoct din 2 linguriţe cu cimbru. Din cînd în cînd se va masa părul cu puţin gaz cu ulei de măsline. Se stă 15 minute cu acest amestec pe cap. Părul normal trebuie curăţat şi hrănit. Masajul şi periajul sînt necesare pentru buna circulaţie a sîngelui şi îndepărtarea impurităţilor. Clătirea părului se face cu decoct de plante în care se pune puţin oţet sau zeamă de lămîie.

Alimente bune pentru păr
Rezistenţa rădăcinilor şi a firelor de păr depinde de cantitatea unei proteine naturale, numită cheratină. Ea se formează în organism prin combinarea mai multor elemente: săruri minerale (Zn, Cu, Fe, Si), aminoacizi (metionină, cisteină) şi vitamina B6. Ondularea permanentă şi vopsirea părului pot degrada grav firul de păr. Irigarea sangvină a zonei capilare este stimulată prin masaje ale pielii capului, perieri cu perii din păr natural, exerciţii de gimnastică, duşuri scoţiene (alternări cald-rece). Există mai multe remedii pentru întărirea firelor de păr. Dar leacurile trebuie completate cu o alimentaţie sănătoasă. Cele mai bune alimente contra căderii părului sînt: seminţele crude de floarea-soarelui încolţite, lecitină din soia, morcovi (suc), ulei vegetal, untură de peşte, miere, pătrunjel (regenerator), caise, varză, drojdii, tărîţă, iaurt, gălbenuş. Faceţi cît mai multă mişcare. Limitaţi consumul de alcool, zahăr, cafea şi alimente grase.

Întărirea rădăcinilor
Plantele care însănătoşesc firul de păr sînt numeroase. Cele mai cunoscute sînt brusturele, cimbrişorul, coaja de stejar, ţintaura, frunzele de nuc, de mesteacăn, urzică, salvie, muşeţel. Sucul de lămîie adăugat la limpezire dă părului supleţe şi strălucire. Tinctura din flori şi frunze de conduraşi (macerat 15 zile în alcool de 50 grade, în părţi egale), tinctura de ardei iute (20 g la 100 ml apă, 7-8 zile-frecţii energice la rădăcina părului), întăresc firul de păr. Se mai pot face frecţii cu decoct de rădăcină de brusture (3 linguri la 1/2 1 apă rece, fiartă 30 minute) sau tinctură din 20 g plantă în 100 ml alcool, 15-20 zile. Contra căderii părului, masaţi zilnic la rădăcina lui cu o infuzie concentrată de ceai negru (chinezesc, indian sau rusesc). Oţetul de mere împiedică formarea mătreţei şi căderea părului. Timp de 1-2 luni se iau cîte 3 linguriţe/zi cu pulbere de coada-calului. Se amestecă o ceapă rasă pe răzătoarea mică cu o lingură de ulei de ricin şi 10 ml vitamina A. Zilnic se pun comprese timp de 5 ore. Se spală apoi părul cu apă caldă. Se face un amestec din 100 g urzică, 2 linguri oţet în 500 ml apă care se fierb 30 de minute. Se masează pielea capului zilnic, timp de o săptămînă.


Alte retete si mai multe informatii gasiti in articolul de pe monitorulexpres.ro 
Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...