Incununata
de multe ori cu titluri ca "Super
fruct", "Fructul anului" sau "Fructul lunii", rodia are rol de ingredient pentru
bauturi, inghetata sau mancaruri in multe tari. O singura rodie pe zi asigura
40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in
acid folic si vitaminele A si E. Acest fruct contine de 3 ori mai multi
antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. In mod natural, rodia creste in
zone ca Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultiva si in
zonele mediteraneeana, caucaziana, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona
etc.
Acest
fapt este excelent pentru ca astfel au acces la fructe cat mai multi oameni.
Sezonul rodiilor este toamna, in lunile septembrie-noiembrie, deci este
anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii.
Printre
efectele benefice ale consumului de rodii: are efecte anti-imbatranire, lupta
impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite
si chiar protejeaza creierul fatului. Este recomandat ca si femeile gravide sa
consume suc de rodii deoarece protejeaza creierul micutilor de eventualele
afectiuni ce pot aparea din cauza proastei oxigenari sau a circulatiei sangelui
necorespunzatoare, se foloseste impotriva diareei, reduce febra (in unele
cazuri), radacina este folosita pentru combaterea parazitilor intestinali
(tenia), dar doar la indicatia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are
efecte benefice asupra fertilitatii, in mentinerea tensiunii arteriale la cote
normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a
hemoroizilor.
Mai
multe gasiti pe csid.ro
Eu
am pregatit o delicioasa prajitura cu rodie, aromata cu ghimbir, coaja de
portocala, lamaie si bucatele de citronat. Cantitatile sunt suficiente pentru o
tava de 18x28 cm
Ingrediente:
240
gr de faina
100
gr de zahar
250
ml de lapte
2
oua
samburii
de la o rodie mare
1
lingura ghimbir proaspat ras sau macinat
60
gr unt
1
lingurita de coaja de lamaie si portocala
1
lingurita bucatele citronat
1/2
lingurita de sare
1
plic zahar vanilat
1
plic de praf de copt
Se
curata rodia si se pun deoparte samburii.
Ouale
se bat bine cu zaharul apoi se adauga untul topit si racit si laptele.
Faina
se amesteca cu sarea si praful de copt.
Se
incorporeaza faina in ouale batute, se adauga coaja de lamaie, portocala,
ghimbirul ras, citronatul si jumatate din semintele de rodie.
Se
unge un vas cu unt si se tapeteaza cu faina si se toarma compozitia in tava.
Se
da la cuptor pentru 45 minute.
Se
serveste pudrata cu zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu