Prunele aduc multiple beneficii sanatatii gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.
Printre
beneficiile prunelor, se numara:
- Reglarea
greutatii corporale.
- Reglarea
tulburarilor gastrointestinale
- Protectia
impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature.
- Cresterea
absorbtiei fierului in organism
- Imbunatatirea
vederii si a esteticii pielii.
- Completarea
aportului esential de minerale.
- Completarea
aportului esential de vitamine.
- Prevenirea
diabetului.
- Stimularea
memoriei.
Mai
multe gasiti pe sfatulmedicului.ro insa eu va ofer o reteta de galuste cu prune pentru inceput. Daca va place aroma de scortisoara puteti adauga o lingurita de scortisoara macinata in pesmetul care va imbraca galustele.
Mie imi place sa mananc galustele cu dulceata de prune insa sunt la fel de bune si simple.
Aveti nevoie de:
700
g cartofi
150
g faina
2
oua
50
g gris
1
varf cutit sare
150
g pesmet
80
g zahar
40
g unt
10-12
prune
2-3
linguri zahar pudra
Mod
de preparare
Spalam
cartofii si ii punem la fiert intregi, la foc mic, pentru a evita ca acestia sa
crape si astfel sa absoarba apa (daca sunt prea aposi, aluatul nu va iesi asa
cum trebuie). Cand sunt bine fierti, se scurg de apa, se lasa sa se racoreasca si
se curata de coaja.
Spalam
prunele, le scoatem samburii si le punem intr-o farfurie, apoi presaram 2-3
linguri de zahar pudra peste ele.
Punem
untul la topit intr-o tigaie antiaderenta si adaugam pesmetul. Il rumenim pe
foc mic pentru cateva minute. Adaugam apoi 80 g zahar si amestecam bine.
Curatam
cartofii, apoi ii dam prin razatoarea cu gauri mici. Adaugam ouale, sarea,
faina, grisul si amestecam. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.
Umplem
o oala cu apa si o punem la fiert.
Cu
mana mereu umeda ca la chiftelute, rupem bucatele din aluat si modelam o bila
pe care o turtim. Punem in centrul fiecareia cate o jumatate de pruna, apoi
inchidem aluatul si ii dam o forma de galusca.
Punem
galustele in oala si le fierbem pana cand se ridica singure la suprafata (7-10
minute). Le scoatem cu o paleta cu gauri si le punem direct in tigaia cu
pesmet. Le rotim pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite in pesmet.
Le
servim dupa ce s-au racit complet, cu putin gem de prune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu