Uneori
termenul de valabilitate poate ridica intrebari al caror raspuns poate fi gasit
in acest articol preluat de pe evz.ro
Mi
s-a parut extrem de interesant articolul, mai ales ca in ultima vreme in
supermarket-uri vad din ce in ce mai des oferte, in special la produsele
lactate, iar atunci cand ma uit la termenul de valabilitate vad ca se apropie
de expirare.
In
mod normal cautam produsele cele mai proaspete insa daca un produs e la super promotie
si expira in 5 zile de exemplu, esti tentat sa-l cumperi cu gandul ca oricum il
consumi in aceeasi zi sau in ziua urmatoare. Dar daca il gasesti in frigider
exact in ziua in care expira? Ce esti tentat sa faci? Sa il arunci, sa il
consumi cu strangere de inima sau treci usor peste acest amanunt si iti spui:
bine ca nu l-am gasit maine?
Sunt
mai multe criterii care stabilesc termenul de valabilitate al unui produs: producatorul,
testele efectuate pe acel tip de produs, procesul de fabricaţie, tipul de
ambalare, condiţiile de depozitare şi de transport sau conservantii introdusi.
Camelia
Hoinarescu, Marketing&Development Manager al companiei Agroli Group, care
comercializează produse din carne şi ouă atrage atentia asupra produselor care
au înscris pe ambalaj „Expiră la...”! Au o perisabilitate ridicată şi este
interzis consumul lor după expirare. În schimb, un produs care expiră în ziua
cumpărării nu prezintă niciun risc, deoarece „companiile care respectă
standardele de calitate declară întotdeauna un termen de garanţie mai mic decât
cel real”.
Simulări în
condiţii ideale şi defavorabile
„Alimentele-test
după ambalare sunt păstrate în diverse condiţii care simulează situaţii cu care
produsul se întâlneşte între terminarea producţiei şi până ajunge la
consumator. Se simulează atât condiţii ideale, cât şi cele defavorabile - cum
ar fi fluctuaţiile de temperatură şi umiditate. Pe mostrele testate se efectuează
probe de laborator la intervale de timp bine definite pe fiecare tip de produs,
pentru a se determina gradul de degradare în diverse stadii, şi se compară cu
standardele admise prin lege. Termenul de garanţie se stabileşte nu după
condiţiile ideale, ci după un scenariu real pe care îl suportă produsul până la
consumare”, susţine Camelia Hoinarescu.
Specialista
mai spune că din termen se scade un număr de zile/luni, astfel încât, dacă
cineva consumă produsul la puţin timp după expirare, să fie în afara unui
pericol major.
„De
exemplu, să zicem că am testat pieptul de pui ambalat la tăviţă şi observăm că
am obţinut un termen de 15 zile în condiţiile în care temperatura de păstrare
nu a fost constantă, uneori a depăşit indicaţiile etichetei. S-a simulat
transportul la client, descărcarea, depozitarea în depozitul magazinului, mai
multe manipulări ale produsului la magazin, depozitarea în raft, cumpărarea şi
transportul acasă al produsului şi apoi depozitarea în frigiderele personale
etc. Termenul de garanţie trecut pe etichetă nu va fi de 15 zile, ci de 10
zile. Astfel ne asigurăm că dacă din greşeală va consuma cineva produsul
imediat după expirare nu va avea niciun risc” mai spune Camelia Hoinărescu.
Menţiunea
„Expiră la...” indică o perisabilitate ridicată
Produsele
care au pe ambalaj „A nu se consuma de preferinţă după data de...” nu se
înscriu în grupa de perisabilitate ridicată şi termenul de garanţie nu este
atât de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectată „pe cât
posibil”.
Recongelarea nu
este bună
Carnea
de pasăre congelată are un termen de garanţie de un an. „Recomandăm ca, după
decongelare, produsul să fie gătit în aceeaşi zi. Recongelarea este
nerecomandată, deoarece procesul de degradare este foarte accelerat şi produsul
nu mai este sigur”, conchide Camelia Hoinărescu.
La
rândul lor, reprezentanţii firmei Unilever spun că termenele de valabilitate
pentru produsele comercializate de ei nu sunt evaluate să dureze doar până în
ultima ei zi de expirare, după care brusc să devină necomestibile. „Margarina,
păstrată în condiţii optime, ar trebui să nu afecteaze cu nimic sănătatea consumatorului
chiar şi în condiţiile în care ar fi consumată la doar câteva zile de la
expirare”, susţin reprezentanţii Unilever.
Iaurt cu 30 de
zile de valabilitate
Bogdan
Ioachim, Corporate Affairs Nutrition & Science Director Danone România,
susţine că, în stabilirea termenului de valabilitate al produselor pe care le
comercializează, se bazează pe verificări amănunţite de laborator, care asigură
certitudinea menţinerii caracteristicilor de calitate şi siguranţă ale
produsului până după data expirării.
„Suntem
siguri că sunt conforme pe toată durata valabilităţii, inclusiv ultima zi, cea
precizată pe ambalaj. Desigur, în condiţiile menţinerii la rece, aşa cum este
precizat pe etichetă. Certitudinea vine şi din supravegherea calităţii fiecărui
lot de produse distribuit pe piaţă până la două zile după data expirării, când
se face ultima verificare pentru lot. Durata de valabilitate a produselor
noastre este de circa 30 de zile, cu foarte mici variaţii în funcţie de produs
şi gramaj”, afirmă Bogdan Ioachim.
Reprezentanţii
Danone recomandă ca, înainte de a cumpăra lactate, să verificaţi: data
expirării, integritatea ambalajului, prezentarea la vânzare să se facă în
frigider, produsele să nu fie stocate în apropierea unor mărfuri care emană
mirosuri puternice.
Zahărul, fără
termen
Zahărul
nu are termen de valabilitate, afirmă Emilian Dobrescu, General Representative
al companiei Agrana România.
„Depozitat
în condiţii optime - umiditate cel mult 70%, ambalat în condiţii igienice -,
zahărul poate fi consumat fără probleme şi după mulţi ani de la producere. Chiar
în cazul unor depozitări în condiţii de umezeală mai mari, când există
pericolul umezirii zahărului şi creării de «bulgări», acesta nu este dăunător
sănătăţii”.
"Companiile
care respectă standardele de calitate declară totdeauna un termen de garanţie
mai mic decât cel care este în realitate. Un produs care expiră în ziua
cumpărării nu prezintă niciun risc. “, AMELIA HOINĂRESCU, manager marketing
Agroli Group
Cum să citiţi
eticheta în funcţie de produsul cumpărat
ALIMENTE- Norma
metodologică privind etichetarea alimentelor, aprobată prin H.G. nr. 106/2002,
îi obligă pe producători să indice pe etichetele alimentelor data durabilităţii
minimale sau data-limită de consum.„«Expiră la data de...»- se trece indicând
în ordine ziua, luna şi eventual anul numai pentru alimentele care din punct de
vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate şi sunt susceptibile
ca după un timp scurt să prezinte un pericol imediat pentru sănătatea
consumatorului.
Data
durabilităţii minimale -«a se consuma, de preferinţă, înainte de ...», trebuie
menţionată pe alimente dacă în dată este inclusă ziua; sau -«a se consuma, de
preferinţă, până la sfârşitul ...»,dacă se indică luna şi anul sau numai anul”,
spune Mihai Titichi, şef Serviciu juridic al Asociaţiei pentru Protecţia
Consumatorului.
PRODUSE
COSMETICE.
Legea 178/2000 privind produsele cosmetice spune că trebuie indicată data de
durabilitate minimală, urmată de dată sau de indicarea locului de pe ambalaj
unde se află informaţia. „Indicarea datei de durabilitate nu e obligatorie
pentru cosmeticele a căror valabilitate minimă depăşeşte 30 de luni.
Pentru
acestea menţiunile se completează cu indicarea perioadei în care poate fi
folosit în siguranţă de către consumatori după deschiderea produsului.
Informaţia va fi redată printr-un simbol (o cutie cu capac deschis), urmat de
perioada de utilizare exprimată în luni şi/sau ani”, arată Titichi.
La ce să fiţi
atenţi când cumpăraţi alimente de bază
CARNE Carnea „suspect proaspătă” are deja semne ale
stadiului iniţial de alterare: pe alocuri suprafaţa este umedă, puţin
lipicioasă şi de culoare mai întunecată decât cea proaspătă.
„Muşchii
în tăietură sunt umezi, de culoare roşie întunecată, sucul de carne este puţin
tulbure. Consistenţa cărnii este slab elastică, la apăsarea cu degetul gropiţa
formată se îndepărtează foarte lent. Mirosul este puţin acid sau cu nuanţă de
alterare. Grăsimea este de consistenţă moale, puţin lipicioasă (se lipeşte de
deget), cu nuanţe cenuşii mate, articulaţiile sunt uşor acoperite cu
mucozitate. Carnea alterată are suprafaţa acoperită cu mucozitate de culoare
cenuşiu cafenie sau cu mucegai, iar sucul de carne este tulbure”, explică prof.
dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare.
MEZELURI. Preparatele din
carne în membrană (cârnaţi, salamuri, tobe), dacă nu sunt proaspete atunci
membrana este deformată, cu goluri şi lipicioasă. Când producătorul nu respectă
procesul tehnologic de fabricaţie, sub membrana produselor apar inele verzui,
care denotă o calitate compromisă.
PEŞTE. Înainte de a
cumpăra peşte proaspăt, examinaţi atent ochii şi urechile acestuia, vă
recomandă experţii în alimentaţie. Renuntaţi să cumpăraţi peşte dacă are ochii
înfundaţi în orbite sau urechile dezlipite de branhii. Atenţie, nu procuraţi
peşte cu branhiile de culoare cenuşiu (ci roşu întunecat până la roz)! „Mucoasa
de pe pielea peştelui alterat are un miros neplăcut, iar la apăsare degetul
intră cu uşurinţă în carne, lăsând urme care nu mai revin la normal”, explică
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi director al
Institutului de Cercetări Alimentare.
LAPTE. Laptele are
culoare albă cu nuanţe slab gălbui în mod normal. Alte nuanţe de culori ale
laptelui (roz, albastru, roşu) arată fie că animalul de la care s-a recoltat
laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat. Gustul laptelui
normal, proaspăt, este dulceag. Laptele mai poate avea gust sărat, amărui, care
poate fi din cauza prezenţei unei bacterii, când alterarea este avansată. Când
laptele are un început de alterare, mirosul devine acrişor.
OUĂ. Coaja trebuie
să fie curată, tare, integră, mată, fără miros şi pete. Albuşul trebuie să fie
transparent, omogen, curat, limpede, fără pete şi impurităţi în conţinut.
Gălbenuşul trebuie să fie compact, cu o culoarea clară de la galben-deschis
până la galben-roşiatic, cu miros şi gust plăcut caracteristic pentru ouăle
proaspete. La cele învechite, coaja este lucioasă, spaţiul cu aer este mare,
albuşul are viscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos).
FĂINĂ. Făina trebuie
să fie sub formă de pulbere fină, de o culoare albă până la alb-gălbui, cu
nuanţă de cenuşiu, miros puţin dulceag. Nu se admite gustul amar, acru,
scrâşnet la mestecare, care ar fi din cauza impurităţilor, şi nici contaminarea
cu dăunători: gărgăriţe, larve, molia de ambar. Acestea indică starea de
alterare a făinii.
Mie mi s-au parut interesante informatiile. Sper ca si voua!
Sanatate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu