Ce
poate fi mai frumos decat sa imparti ceva bun cu cei dragi tie... si cum ceva
bun de regula face referire la mancare, a iesit un delicios Gulas la ceaun.
Reteta
de gulas inseamna carne de vita, ceapa, ardei, galuste sau cartofi, sos de
rosii, boiaua iute si cea dulce fara de care nici nu se concepe un gulas
autentic. Pe langa acestea, fiecare mai adauga dupa bunul plac smantana, dafin
ori usturoi.
Ingrediente
pentru aproximativ 15 portii zdravene:
2
kilograme pulpă de vită
2
kilograme de cartofi
4
cepe mari
4
ardei graşi
4
morcovi
2
ardei iuţi
750
ml pasta de tomate
200
ml ulei
2
linguri de boia de ardei dulce
1
lingura boia de ardei iute
1
caciulie usturoi
2-3
frunze de dafin
o
legătură de pătrunjel
o
legatura marar
sare,
piper
Preparare:
Carnea
de vita se taie in cuburi potrivit de mari.
Se
spala legumele, se curata si se taie fiecare dupa bunul plac, in bucati destul
de marisoare: cartofii cuburi, ceapa pestisori, morcovul si ardeii in patrate
mari, usturoiul si ardeiul iute se maruntesc, verdeata se toaca si ea marunt.
In
ceaunul instalat comod la aer curat se toarna uleiul si se lasa la incins. Se
pune boiaua dulce si iute si se amesteca. Se adauga carnea de vita si se lasa
sa se rumeneasca bine pana cand incepe sa lase zeama. Se amesteca din cand in
cand astfel incat carnea sa se patrunda bine si sa se fragezeasca.
Se
adauga apoi ceapa, ardeii, morcovul si se lasa si ele sa se rumeneasca. Se
inabusa totul cu trei litri de apa si se lasa la fiert 35-40 minute.
Cand
carnea e aproape fiarta se adauga cartofii, pasta de tomate, usturoiul tocat
marunt, frunzele de dafin, ardeii iuti, se potriveste gustul cu sare si piper
si se mai lasa la fiert cam 30 de minute. Cand este gata se presara verdeata
tocata marunt si se da deoparte.
Se
serveste fierbinte, cu smantana si mamaliguta cine doreste sau pur si simplu cu
mare pofta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu