Tort cu lamaie
si menta
Ingrediente:
3
oua
sare3 linguri zahar tos
10 linguri faina alba
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilinat
1 lingurita esenta de lamaie
3 linguri ulei
320 ml lapte
2 lingurite mac
1 plic crema pentru prajituri lamaie
3 linguri zahar pudra
2 plicuri gelatina
3 linguri dulceata afine
150 ml sirop de menta
4 kiwi
Separam
albusurile de galbenusuri.
Batem
bine albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul
si mixam in continuare pana se intareste albusul. Adaugam treptat
galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt, zaharul vanilinat, esenta de
lamaie, 3 linguri de ulei si 70 ml lapte. Adaugam si cele 2 lingurite de mac,
omogenizam si punem toata compozitia intr-o tava rotunda cu fundul detasabil
tapetata cu hartie de copt.
Se lasa la cuptor pentru aproximativ 35 min la foc mic, apoi se scoate si se lasa la racorit.
Intre
timp pregatim crema. Intr-un vas punem 250 ml lapte cu un plic de crema pentru
prajituri cu aroma de lamaie si 3 linguri zahar pudra si mixam pana se
intareste. Punem un plic de gelatina in 100 ml apa rece, lasam 10 min apoi o
punem pe baie de abur sa se topeasca. O incorporam in crema de lamaie si
adaugam 3 linguri dulceata de afine. Dam crema la frigider pentru 10 min maxim
sa se intareasca.
Pregatim
siropul pentru insiropat blaturile si jeleul pentru ornat.
Pentru
sirop amestecam 250 ml apa cu 70-80 ml sirop de menta, in functie de cat de
dulce vreti sa fie.
Pentru
jeleu pregatiti din nou un plic gelatina cu 100 ml apa pe baie de abur si
amestecati cu 70 ml sirop de menta. Si jeleul va trebui lasat 10 min la
frigider sa se lege, altfel va fi absorbit de
blat in momentul in care il puneti peste tort.
Taiem
blatul in 2 parti egale pe orizontala. Asezam prima foaie pe un platou mai
mare, punem in jurul lui cercul de la tava cu fund detasabil si il insiropam cu
jumatate din cantitatea de sirop.
Deasupra
punem crema de lamaie cu dulceata de afine, nivelam si adaugam cel de-al doilea
blat. Il stropim si pe acesta cu sirop de menta, punem un strat de felii de
kiwi pe deasupra, iar apoi punem jeleul de menta pe care il nivelam uniform.
Se
da la rece pentru aproximativ doua ore, apoi poate fi servit cu mare pofta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu