duminică, 7 aprilie 2013

Sfaturi in bucatarie


Sfaturi in bucatarie

Amesteci maioneza cu usturoi pisat si vei avea astfel un sos excelent pentru rasol, carne de vita, cartofi prajiti sau friptura de porc.

Cureti mai usor cartofii fierti in coaja daca in apa in care fierb adaugi putin untdelemn.

Fierbi sosurile de smantana doar pe bainmarie, nu direct pe flacara, pentru ca se taie.

Friptura de porc, de vita sau de pasare capata o culoare frumoasa, aurie daca o ungi cu zeama de lamaie inainte sa o dai la cuptor.

Daca topesti cateva bomboane de ciocolata impreuna cu cateva drajeuri de menta in 1-2 linguri de apa sau lapte, vei obtine o glazura foarte buna pentru tort.

Clatitele nu se mai lipesc de tigaie daca presari putin zahar tos in uleiul incins.

Friptura capata un gust foarte bun daca impanezi carnea in profunzime cu usturoi, bucati de slanina si masline ( fara samburi ).

Carnea prajita sau fiarta va fi mai frageda daca adaugi 1 lingurita de bicarbonat pentru fiecare kilogram de carne sau la 5 l lichid.

Carnea tare se va inmuia la fiert daca adaugi in apa 1 lingurita otet la fiecare kilogram de carne.

Carnea o vei presara cu sare numai cu putin timp inainte de a o gati. Altfel isi lasa zeama, care este bogata in vitamine si gustul devine fad.

Carnea de snitel va fi mai frageda daca o ungi cu otet si untdelemn cu 1-2 ore inainte de a o prepara.

Vei putea pastra mai bine carnea tocata daca este amestecata cu sare.

Cuptorul trebuie incalzit inainte de a introduce o prajitura la copt. Caldura poate fi verificata daca presari putina faina pe tava. Daca faina se inroseste prea repede, atunci cuptorul este prea fierbinte pentru orice prajitura, In acest caz, lasi cateva minute usa cuptorului deschisa, sa se raceasca.

Zaharul vanilat, coaja de lamaie sau de portocala le adaugi in amestecul de galbenusuri si zahar.

Visinele pe care le dezgheti pentru prajituri trebuie sa le lasi sa-si scurga zeama foarte bine. Altfel ingreuneaza aluatul.

Deoarece orice aluat creste in cuptor, formele nu trebuie umplute decat pe jumatate.

Ca sa se raspandeasca uniform in aluat, e bine sa cerni praful de cop si bicarbonatul odata cu faina.

Grasimea care se pune la prajit nu sare daca presari in tigaie putina sare.

Pentru ca ceapa taiata marunt sa capete o culoare frumoasa si sa nu se arda, trebuie data mai intai prin faina si apoi prajita.

Putin ulei de masline si putin usturoi confera piureului de cartofi un gust delicios.

Varza murata acra se va spala inainte de consum cu putina apa calda si se va scurge. Gustul se definitiveaza cu ulei si piper negru.

Sparanghelul protejeaza sistemul cardiovascular. Pentru aceasta, trebuie consumat proaspat, in diverse salate.

Gustati ciocolata! Aceasta mareste nivelul serotoninei, ceea ce are ca urmare o stare de bine.

Pentru ca soiurile de salam cu pielita uscata si care se desprind greu sa se curete cu usurinta, trebuie inmuiat salamul intreg cam o jumatate de minut in apa rece. Se vor curata extrem de usor.

Carnea care trebuie marinata daca este pusa in suc de ananas capata un gust excelent; in plus devine si mai usor digerabila.

Pentru un gust excelent, adaugati in cafea si un varf de cutit de scortisoara, de cacao (amestecandu-se cu praful de cafea) sau o bucatica de ciocolata.

O picatura de apa rece dupa ce cafeaua este gata are rostul de a face zatul sa se depuna pe fund.

Ca sa-si pastreze cafeaua aroma mai multa vreme, dupa macinare este bine sa fie tinuta in frigider, intr-un borcan cu capac. Gustul cafelei este legat si de cantitatile folosite: 1 lingurita cu varf de cafea macinata la o ceasca de apa.

O cafea excelenta se obtine prin oparire : turnati mai intai in ceasca apa fierbinte si puneti deasupra cafeaua fin macinata, acoperind-o timp de 2 minute cu o farfurioara de sticla. Nefiarta, cafeaua isi pastreaza mai bine aroma, care se infuzeaza in lichid.

Cafea "prajita" se obtine asa: puneti un ibric de fier sa se incinga pe plita si turnati in el cafeaua macinata, invartind in ea cu o lingurita sa nu se arda. Dupa cateva clipe, turnati deasupra apa in clocot si dati ibricul deoparte, acoperindu-l cu capac.

Salatele sunt de doua feluri: din legume fierte si cele din cruditati.Acestea se pregatesc numai cu 5-10 minute inainte de masa respectiva si se asezoneaza in momentul in care sunt aduse la masa.

Pentru a-si pastra culoarea, legumele se fierb la foc iute in apa clocotita cu putina sare, in vase descoperite.

Aburul ingalbeneste legumele verzi.

Combinate cu maioneza, salatele pot fi servite si cu aspic, consituindu-se de fapt in antreuri reci.

Cand cartofii prajiti din pungi se inmoaie, puneti-i cateva minute in cuptorul incins dinainte. Redevin crocanti.

Sosul de tomate se potriveste cel mai bine cu gust de ceapa. E suficient sa adaugati o ceapa rasa, pentru ca el sa devina delicios.

Nu lasati carnea proaspata in hartie, pentru ca aceasta absoarbe sucul.

O lingura rasa de cascaval amestecata cu oul prin care treceti pestele inainte de a-l praji ii da acestuia un gust minunat.

Pentru ca legumele ori bucatile de carne ce urmeaza a fi prajite in ulei sa se patrunda si in interior, ele trebuie zvantate cu o carpa inainte de a le pune in grasimea incinsa.

Sosul de la fripturi devine cu mult mai gustos daca puneti in el o felie de mar si mult mai parfumat daca la urma adaugati un praf de cafea.

Laptele devine mai gustos daca il amestecati cu putina apa minerala.

Clatitele devin mai pufoase daca in loc de apa, in aluat se pune apa minerala.

Cand bateti albusul de ou puneti in el un capac de apa rece. Din aceeasi cantitate de oua va iesi o masa mai mare de albus.

Ceapa se toaca mai usor daca nu i se taie codita.

Ceapa care incepe sa incolteasca se tine cu radacinile peste flacara de la aragaz.

Cepele lasate intregi in mancare (fripturi la tava, supe, conserve) sunt mult mai gustoase, daca le intepi din loc in loc cu 2-3 cuisoare aromate.

Ceapa nu mai provoaca lacrimi la curatat daca in apropierea ei aprinzi o lumanare, ochiul de la aragaz sau daca tii in gura apa rece cat timp o cureti sau o toci.

O friptura de pui excelenta se obtine daca inainte de a o baga la cuptor freci pasarea cu suc de lamaie. Friptura iese crocanta si nu se lipeste de fundul tavii. Friptura (la cuptor) trebuie udata numai cu zeama sau apa fierbinte. Lichidul rece opreste fierberea, iar carnea se usuca.

Galustele de gris din supa devin mai pufoase si mai gustoase daca se pune in compozitie putin praf de copt.

Galustele de gris ies perfect daca se prepara cu oul bine batut inainte. Oul nebatut le impiedica sa devina afanate.

Fructele verzi se coc mai repede pe rafturile camarii (pere, banane, piersici), daca le pui intr-o punga de hartie, impreuna cu un mar. El degaja un gaz care accelereaza coacerea fructelor.

Fructele uscate sau confiate nu se mai lasa pe fundul prajiturii, daca inainte de folosire le bagi intr-o punguta umpluta pe jumatate cu faina si le scuturi viguros.

Mazarea isi pastreaza culoarea verde daca in apa in care o fierbi adaugi putin zahar.

Maioneza nu se mai taie daca inainte de preparare adaugi un varf de cutit de sare de lamaie si o lingurita de albus.

Merele prind foarte repede miros de la legumele ori fructele cu care se afla in vecinatate. Pune-le intotdeauna intr-un cos separat.

Merele rezista multa vreme in camara daca sunt puse cu codita in jos, pe ziare.

Mierea de albine nu se mai lipeste de lingura daca inainte de folosire, o inmoi in apa rece sau ulei.
Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...