Sfaturi in bucatarie
Amesteci maioneza cu usturoi pisat si vei avea
astfel un sos excelent pentru rasol, carne de vita, cartofi prajiti sau
friptura de porc.
Cureti mai usor cartofii fierti in coaja daca in apa
in care fierb adaugi putin untdelemn.
Fierbi sosurile de smantana doar pe bainmarie, nu
direct pe flacara, pentru ca se taie.
Friptura de porc, de vita sau de pasare capata o
culoare frumoasa, aurie daca o ungi cu zeama de lamaie inainte sa o dai la
cuptor.
Daca topesti cateva bomboane de ciocolata impreuna
cu cateva drajeuri de menta in 1-2 linguri de apa sau lapte, vei obtine o
glazura foarte buna pentru tort.
Clatitele nu se mai lipesc de tigaie daca presari
putin zahar tos in uleiul incins.
Friptura capata un gust foarte bun daca impanezi
carnea in profunzime cu usturoi, bucati de slanina si masline ( fara samburi ).
Carnea prajita sau fiarta va fi mai frageda daca
adaugi 1 lingurita de bicarbonat pentru fiecare kilogram de carne sau la 5 l
lichid.
Carnea tare se va inmuia la fiert daca adaugi in apa
1 lingurita otet la fiecare kilogram de carne.
Carnea o vei presara cu sare numai cu putin timp
inainte de a o gati. Altfel isi lasa zeama, care este bogata in vitamine si
gustul devine fad.
Carnea de snitel va fi mai frageda daca o ungi cu
otet si untdelemn cu 1-2 ore inainte de a o prepara.
Vei putea pastra mai bine carnea tocata daca este
amestecata cu sare.
Cuptorul trebuie incalzit inainte de a introduce o
prajitura la copt. Caldura poate fi verificata daca presari putina faina pe
tava. Daca faina se inroseste prea repede, atunci cuptorul este prea fierbinte
pentru orice prajitura, In acest caz, lasi cateva minute usa cuptorului
deschisa, sa se raceasca.
Zaharul vanilat, coaja de lamaie sau de portocala le
adaugi in amestecul de galbenusuri si zahar.
Visinele pe care le dezgheti pentru prajituri
trebuie sa le lasi sa-si scurga zeama foarte bine. Altfel ingreuneaza aluatul.
Deoarece orice aluat creste in cuptor, formele nu
trebuie umplute decat pe jumatate.
Ca sa se raspandeasca uniform in aluat, e bine sa cerni
praful de cop si bicarbonatul odata cu faina.
Grasimea care se pune la prajit nu sare daca presari
in tigaie putina sare.
Pentru ca ceapa taiata marunt sa capete o culoare
frumoasa si sa nu se arda, trebuie data mai intai prin faina si apoi prajita.
Putin ulei de masline si putin usturoi confera
piureului de cartofi un gust delicios.
Varza murata acra se va spala inainte de consum cu
putina apa calda si se va scurge. Gustul se definitiveaza cu ulei si piper
negru.
Sparanghelul protejeaza sistemul cardiovascular.
Pentru aceasta, trebuie consumat proaspat, in diverse salate.
Gustati ciocolata! Aceasta mareste nivelul
serotoninei, ceea ce are ca urmare o stare de bine.
Pentru ca soiurile de salam cu pielita uscata si
care se desprind greu sa se curete cu usurinta, trebuie inmuiat salamul intreg
cam o jumatate de minut in apa rece. Se vor curata extrem de usor.
Carnea care trebuie marinata daca este pusa in suc
de ananas capata un gust excelent; in plus devine si mai usor digerabila.
Pentru un gust excelent, adaugati in cafea si un
varf de cutit de scortisoara, de cacao (amestecandu-se cu praful de cafea) sau
o bucatica de ciocolata.
O picatura de apa rece dupa ce cafeaua este gata are
rostul de a face zatul sa se depuna pe fund.
Ca sa-si pastreze cafeaua aroma mai multa vreme,
dupa macinare este bine sa fie tinuta in frigider, intr-un borcan cu capac.
Gustul cafelei este legat si de cantitatile folosite: 1 lingurita cu varf de
cafea macinata la o ceasca de apa.
O cafea excelenta se obtine prin oparire : turnati
mai intai in ceasca apa fierbinte si puneti deasupra cafeaua fin macinata,
acoperind-o timp de 2 minute cu o farfurioara de sticla. Nefiarta, cafeaua isi
pastreaza mai bine aroma, care se infuzeaza in lichid.
Cafea "prajita" se obtine asa: puneti un
ibric de fier sa se incinga pe plita si turnati in el cafeaua macinata,
invartind in ea cu o lingurita sa nu se arda. Dupa cateva clipe, turnati
deasupra apa in clocot si dati ibricul deoparte, acoperindu-l cu capac.
Salatele sunt de doua feluri: din legume fierte si
cele din cruditati.Acestea se pregatesc numai cu 5-10 minute inainte de masa
respectiva si se asezoneaza in momentul in care sunt aduse la masa.
Pentru a-si pastra culoarea, legumele se fierb la
foc iute in apa clocotita cu putina sare, in vase descoperite.
Aburul ingalbeneste legumele verzi.
Combinate cu maioneza, salatele pot fi servite si cu
aspic, consituindu-se de fapt in antreuri reci.
Cand cartofii prajiti din pungi se inmoaie, puneti-i
cateva minute in cuptorul incins dinainte. Redevin crocanti.
Sosul de tomate se potriveste cel mai bine cu gust
de ceapa. E suficient sa adaugati o ceapa rasa, pentru ca el sa devina
delicios.
Nu lasati carnea proaspata in hartie, pentru ca
aceasta absoarbe sucul.
O lingura rasa de cascaval amestecata cu oul prin
care treceti pestele inainte de a-l praji ii da acestuia un gust minunat.
Pentru ca legumele ori bucatile de carne ce urmeaza
a fi prajite in ulei sa se patrunda si in interior, ele trebuie zvantate cu o
carpa inainte de a le pune in grasimea incinsa.
Sosul de la fripturi devine cu mult mai gustos daca
puneti in el o felie de mar si mult mai parfumat daca la urma adaugati un praf
de cafea.
Laptele devine mai gustos daca il amestecati cu
putina apa minerala.
Clatitele devin mai pufoase daca in loc de apa, in
aluat se pune apa minerala.
Cand bateti albusul de ou puneti in el un capac de
apa rece. Din aceeasi cantitate de oua va iesi o masa mai mare de albus.
Ceapa se toaca mai usor daca nu i se taie codita.
Ceapa care incepe sa incolteasca se tine cu radacinile
peste flacara de la aragaz.
Cepele lasate intregi in mancare (fripturi la tava,
supe, conserve) sunt mult mai gustoase, daca le intepi din loc in loc cu 2-3
cuisoare aromate.
Ceapa nu mai provoaca lacrimi la curatat daca in
apropierea ei aprinzi o lumanare, ochiul de la aragaz sau daca tii in gura apa
rece cat timp o cureti sau o toci.
O friptura de pui excelenta se obtine daca inainte
de a o baga la cuptor freci pasarea cu suc de lamaie. Friptura iese crocanta si
nu se lipeste de fundul tavii. Friptura (la cuptor) trebuie udata numai cu
zeama sau apa fierbinte. Lichidul rece opreste fierberea, iar carnea se usuca.
Galustele de gris din supa devin mai pufoase si mai
gustoase daca se pune in compozitie putin praf de copt.
Galustele de gris ies perfect daca se prepara cu oul
bine batut inainte. Oul nebatut le impiedica sa devina afanate.
Fructele verzi se coc mai repede pe rafturile
camarii (pere, banane, piersici), daca le pui intr-o punga de hartie, impreuna
cu un mar. El degaja un gaz care accelereaza coacerea fructelor.
Fructele uscate sau confiate nu se mai lasa pe
fundul prajiturii, daca inainte de folosire le bagi intr-o punguta umpluta pe
jumatate cu faina si le scuturi viguros.
Mazarea isi pastreaza culoarea verde daca in apa in
care o fierbi adaugi putin zahar.
Maioneza nu se mai taie daca inainte de preparare
adaugi un varf de cutit de sare de lamaie si o lingurita de albus.
Merele prind foarte repede miros de la legumele ori
fructele cu care se afla in vecinatate. Pune-le intotdeauna intr-un cos
separat.
Merele rezista multa vreme in camara daca sunt puse
cu codita in jos, pe ziare.
Mierea de albine nu se mai lipeste de lingura daca
inainte de folosire, o inmoi in apa rece sau ulei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu