Lintea
este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat, în amestec cu orez şi
legume alcătuieşte un meniu vegetarian bogat în proteine şi sărac în
grăsimi şi are un conţinut excepţional de fibre alimentare.
Lintea
este o sursă importantă de antioxidanti, compuşii care apără celulele
organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia
afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli
asociate îmbătrânirii.
La
fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată atât în fibre solubile, cât
mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea
bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol
din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului
de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor,
fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea
tranzitului intestinal.
Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.
Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire. Cel mai repede fierbe lintea roşie (în aproximativ 20 minute), urmează cea verde (în jur de 30 de minute), iar lintea maro fierbe cel mai greu (40-50 de minute).
Cele
mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea
roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma
fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai
răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar
sortiment.
Eu
am ales sa fac o supa crema de linte rosie (care e portocalie de fapt) si care
impreuna cu niste crutoane prajite in unt cu sunca si patrunjel a iesit
delicioasa.
Iata
si reteta:
Ingrediente:
1
cana linte roşie
1
ceapă tocată fin
1
morcov ras fin
1
gogosar sau ardel gras rosu
100
g muschiulet afumat
200
ml suc de roşii
6
cani de apă
2
gălbenuşuri
100
ml lapte
100
grame smântână 20%
2
cuburi supa pui
sare,
piper
1
linguriţă cimbru
3
linguri ulei de măsline
pătrunjel
verde
Crutoane:
4-5
felii de paine, unt, patrunjel verde, 100 g sunculita sau muschi afumat
Se
pune apa la fiert cu cele 2 cuburi de supă.
Se
spala lintea si se pune in apa fierbinte si se lasa la fiert la foc mic.
Într-un
vas se căleşte ceapa în puţin ulei încins, se adăugă gogosarul si muschiuletul
taiate cubulete si morcovul ras si se lasă până ce se rumenesc un pic. Se
adăugă sucul de roşii, se lasa să dea în clocot şi apoi se adăugă apa cu lintea
fiarta.
Se
acoperă vasul şi se lasa să fiarbă 25-30 de minute. Se adauga si o legatura de
patrunjel verde tocat marunt si o lingurita de cimbru. Se mesteca în supă din
când în când pentru a nu se prinde lintea de fundul vasului.
Cand
supa a fiert, se paseaza cu ajutorul unui blender.
Se
bate smântâna cu laptele şi gălbenuşurile. Se ia cu un polonic puţină supa şi
se toarnă în amestecul de gălbenuşuri, apoi amestecul dres cu zeama se toarnă
în supă, în timp ce se mesteca uşor. Se condimentează cu sare şi piper după gust.
Se
mai lasa să dea supa un clocot şi se opreşte focul.
O
lingurita de unt, 100 g sunculita sau muschiulet afumat taiate in cubulete
foarte mici, 3-4 felii de paine taiate cuburi si patrunjel verde tocat si se
trag la tigaie la foc iute amestecand continuu, apoi se pun intr-o tava si se
dau la cuptor pentru 15 minute.
Supa
crema de linte rosie se serveste fierbinte impreuna cu aceste delicioase
crutoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu