Dovleacul
este un aliment foarte gustos şi, în egală măsură, un medicament, graţie
compoziţiei chimice. Pulpa conţine betacaroten, vitamine (E şi C), săruri
minerale, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în
protide, lecitină, rezine şi enzime; din sâmburi se extrage un ulei cu multe
valenţe terapeutice. Pulpa fructului este o sursă de antioxidanţi, utili în
prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare. Seminţele de
dovleac sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum
ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut
ridicat de zinc, au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de
comportament la adolescenţi.
In
diferite cantitati si retete, dovleacul combate retenţia de lichide, constipatia,
elimină viermii intestinali, reglează nivelul glicemiei, este un bun
detoxifiant, protejează inima şi creierul sau poate fi folosit ca si analgezic
Mai
multe informatii gasiti aici.
Eu
l-am folosit pur si simplu intr-o reteta de chec incercata de pe blogul Laurei
Adamache si care a iesit absolut delicios.
Este
pentru a doua oara cand folosesc dovleacul si as vrea sa dau tuturor sa
guste sa vada ce bunatate a iesit (prima data in aceasta Pumkin pie,
absolut divina).
Particip
cu Reteta chec de dovleac copt la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano
Ingrediente
250
g piure dovleac copt
240
g faina
150
g zahar
1
ou
65
g unt topit
100
ml lapte
1
plic zahar vanilat
1
praf de copt
1
varf sare
Mod
de preparare
Taiem
dovleacul in felii si il punem in tava de cuptor tapetata cu hartie pentru copt
. Il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C si il lasam aproximativ o ora pana
se inmoaie bine de tot (faceti proba cu o furculita, daca intra usor atunci
este copt). Il scoatem din cuptor si dupa ce se raceste putin, extragem pulpa si
o pasam pana cand obtinem un piure fin.
Amestecam
oul cu zaharul pana cand zaharul este perfect inglobat.
Adaugam
untul topit si racit, piureul de dovleac rece, un varf de sare si vanilia.
Cernem
faina amestecata cu praful de copt si o adaugam aluatului in 3 transe. Adaugam si laptele si amestecam foarte bine.
Punem
aluatul in forma tapetata cu unt si faina, ii nivelam cu grija suprafata si il
coacem in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute.
Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca iese curata, checul este gata, daca iese un pic umeda, il mai coacem pt cca 5 minute.
Il
servim cand se raceste putin, pudrat cu zahar.
Pofta
buna!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu