Nutriţioniştii
spun că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea rafinată.
Făina
integrală este superioară celei albe (rafinată), deoarece este obţinută din
boabele întregi de cereale, păstrând toate elementele nutritive valoroase. Principiile nutritive sunt repartizate în toate straturile bobului de
grâu, iar o alimentaţie corectă şi eficientă nu se poate obţine decât
folosindu-se făina integrală.
În
volumul sau "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", doctorul
Pavel Chirilă prezintă atuurile făinii integrale. Aceasta conţine tărâţe,
celuloză, vitamine şi minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt
avantaj al făinii integrale este aportul caloric scăzut. Acest lucru este
valabil pentru toate produsele obţinute din făina integrală: pâine, paste,
biscuiţi...
Germenii
boabelor de cereale sunt bogaţi în vitaminele B, E, partea interioară a bobului
este o sursă bună de carbohidraţi şi proteine. Coaja boabelor de cereale
furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism. Aceşti
aminoacizi lipsesc cu desăvârşire din făina albă, pentru că sunt îndepărtaţi în
timpul măcinării, în procesul de rafinare. Tot în coaja boabelor de cereale se
găsesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu.
Datorită vitaminelor şi mineralelor, produsele din făină integrală contribuie
la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin
conţinutul de fibre alimentare, făina integrală stimulează digestia şi scade
nivelul colesterolului.
Comparativ
cu făina albă, făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi
oligoelemente şi de cinci ori mai mult magneziu, calciu şi fosfor.
Mai
multe gasiti aici insa cred ca este suficient pentru a va convinge sa pregatiti acesti minunati
biscuiti cu faina integrala a caror reteta am preluat-o de la Laura Adamache.
Dupa cum spune si Laura, va puteti juca cu ingredientele, puteti inlocui
ciocolata si stafidele cu goji, alune, migdale sau chiar cu merisoare confiate,
asa cum am facut eu...din pacate la ciocolata nu pot renunta asa ca eu am
incercat varianta cu ciocolata neagra si merisoare, absolut deliciosi, dar mai
ales sanatosi.
Particip
cu reteta biscuiti integrali la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano.
Ingrediente
350
g faina integrala
50
g amidon de porumb
90
ml ulei de floarea soarelui/arahide
160
-180 ml lapte degresat
4-5
linguri indulcitor praf stevia/xylitol sau 150 g zahar
70
g merisoare deshidratate (lasate la inmuiat in lapte)
100
g ciocolata neagra
1
lingurita scortisoara
1
plic praf copt
Mod
de preparare
Faina
se amesteca cu amidonul, praful de copt si scortisoara, se cern si se pun intr-un
vas.
Adaugam
zaharul (sau indulcitorul), uleiul, laptele si merisoarele si incepem sa
framantam.
Ciocolata
se taie in bucatele cu ajutorul unui cutit si se adauga aluatului.
Se
framanta bine aluatul si se intinde pe planul de lucru pudrat cu faina, intr-o
foaie groasa de 8-9 mm.
Taiem
foaia in dreptunghiuri de circa 4×2 cm (eu am folosit o forma pentru ravioli
care aminteste de forma clasica a biscuitului) si asezam biscuitii in tava de
cuptor tapetata cu hartie de copt.
Coacem
biscuitii integrali in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru maxim 15 minute.
Nu
asteptati sa se coloreze la suprafata. E suficienta o colorare discreta pe
margini pentru a ne da seama ca sunt gata.
Se
lasa biscuitii sa se raceasca in tava si apoi pot fi serviti.
Din
aceste cantitati mi-au iesit 2 tavi de biscuiti (peste 40 de bucati) insa
cererea a fost atat de mare incat a trebuit sa promit ca repet reteta.
Multumesc
Laura pentru reteta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu