Conopida,
alaturi de varza alba, varza rosie si broccoli, face parte din asa-numita
familie a cruciferelor, denumita asa pentru florile lor cu patru petale,
dispuse in forma de cruce. Consumate constant si pe termen lung, aceste
crucifere sunt un adevarat fenomen in lupta cu boala canceroasa. Studii statistice, de laborator sau studii clinice - toate arata acelasi lucru:
persoanele care mananca frecvent crucifere au sanse mari, chiar foarte mari, sa
fie ferite de boala canceroasa. Aceasta, deoarece conopida si suratele sale
sunt un adevarat depozit de vitamine, enzime, minerale si alte substante cu
efect anti-oxidant, citostatic sau stimulent al sistemului imunitar. Printre
formele de cancer care sunt prevenite prin consumul de conopida, se afla cancerul de san, de colon, ovarian, de prostata sau pulmonar.
Mai
multe aici
Si daca va intrebati ce
beneficii are conopida, va pot spune ca:
-
Regleaza tensiunea arteriala.
-
Previne cataracta.
-
Combate matreata.
-
Calmeaza ticurile nervoase.
-
Previne formarea cheagurilor de sange.
-
Intareste imunitatea.
-
Echilibreaza flora intestinala.
-
Combate constipatia.
-
Imbunatateste secretia hormonului estrogen.
- Este un excelent aliment in regimurile supraponderalilor.
-
Impiedica sclerozarea peretilor arterelor.
-
Previne anemia.
- Este recomandata pentru bolnavii de astm.
-
Blocheaza osteoporoza.
-
Este un aliment anticancerigen.
Sursa: divahair.ro
Pentru
inceput puteti incerca aceasta reteta cu conopida care este absolut delicioasa.
Ingrediente:
1
conopida
100
g carnat traditional
100
g sunculita afumata
100
g urda
100
g ciuperci champignon
1
ceapa
5
oua
300
g smantana
1
legatura patrunjel
Sare,
piper
1
lingura unt
Se
desface conopida in buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Se
lasa cam 10-15 minute maxim apoi se scoate intr-o sita pentru a elimina excesul
de apa.
Ouale
se bat cu un praf de sare, ceapa, ciupercile, sunculita si carnatul traditional
se feliaza sau se taie in bucatele mici iar urda se amesteca cu putina sare si
piper.
Tapetam
un vas termorezistent cu unt si asezam un strat de ceapa, apoi cateva ciuperci.
Urmeaza conopida pe care o repartizam uniform pe toata suprafata vasului iar
deasupra presaram urda si sunculita.
Amestecam
ouale batute cu smantana si patrunjelul verde tocat si turnam acest amestec
peste conopida.
Deasupra
raspandim feliile de carnat si ciuperci si dam la cuptor pentru 40-50 minute.
Se
serveste fierbinte, proaspat scoasa din cuptor.
Pofta
buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu