Dovlecelul
este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important
de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante
nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu,
vitaminele A si K.
Dovlecelul
stimuleaza digestia, mentine sanatatea ochilor, scade tensiunea si previne
bolile de inima, ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor, previne cancerul
de colon si cel pulmonar, reduce procesele inflamatoare din organism si imbunatateste
memoria
Dovlecelul
contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1,
B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un
remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente
proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele
infectioase.
Sursa: sanatate.bzi.ro
Tarta
cu dovlecel si piept de pui
Ingrediente:
Pentru
aluatul de tarta:
200
gr faina alba
100
gr unt
2
linguri apa rece
1
ou
sare,
piper
Pentru
umplutura:
2
dovlecei
300
g piept de pui
2
fire ceapa verde
100
g ciuperci
4
oua
4
linguri smantana
4
linguri suc de rosii(sau una de bulion)
100
g branza/telemea
100
g unt
Intr-un
vas se pun 200 gr de faina, se adauga 100 gr unt, jumatate de lingurita de sare,
un praf de piper si se framanta. Adaugam un ou si doua linguri de apa rece si
continuam framantarea pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Din acest aluat facem o bila pe care o invelim in folie alimentara si o dam la
frigider pentru 20 minute.
Intindem
pe suprafata de lucru aluatul, tapetam forma de tarta cu unt si faina apoi
asezam aluatul in ea, niveland cu ajutorul mainilor aluatul si pe marginea
tavii. Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita, punem pe fund hartie de
copt iar deasupra o greutate pentru a impiedica aluatul sa se umfle la copt (banuti,
fasole, boabe de soia) si dam tava la cuptor pentru 12 minute.
Pieptul
de pui se spala, se taie in bucati si se lasa la scurs pe un servet de
bucatarie. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune la calit in 50 g unt.
Se scoate si se pune intr-un vas acoperit.
Ceapa
se toaca marunt, ciupercile si dovlecelul se feliaza si se pun pe rand la calit
in 50 g unt.
Cand
aluatul de tarta este gata, radem branza si o asezam intr-un strat uniform pe
fundul aluatului de tarta. Punem un strat de dovlecei, unul de ceapa,
ciupercile, pieptul de pui si finalizam cu un ultim strat de dovlecei.
Batem
bine ouale cu un praf de sare, adaugam smantana si sucul de rosii si turnam
acest amestec peste tarta.
Dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Se serveste calda.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu