Inspirata din deja clasica prajitura "Felie de lapte" am facut si eu aceasta prajitura, cu o crema de branza aromata, fina si imbogatita cu un jeleu de zmeura.
Blatul:
4 oua
120 g faina
120 g zahar
1 praf de copt
1 praf sare
1 plic zahar vanilat
1 lingura apa rece
2 linguri cacao
Crema de branza:
300 g branza proaspata de vaci
250 g mascarpone
200 g smantana
2 linguri coaja de lamaie si/sau portocala
200 g zahar pudra
2 plicuri gelatina
1 esenta de vanilie
Jeleul de zmeura:
400 g zmeura congelata
5 linguri zahar
Siropul:
150 ml apa
100 ml sirop de zmeura
Se incinge cuptorul la 180 grade.
Se tapeteaza fundul unei forme (24x24 sau mai mica) cu unt
si faina.
Se mixeaza ouale cu zaharul, o lingura de apa rece, zaharul
vanilat si sarea.
Faina se amesteca cu praful de copt si cele doua linguri de
cacao si se cerne peste compozitia de oua apoi se amesteca cele doua cu
ajutorul unei spatule.
Se toarna aluatul in forma si se netezeste la suprafata. Se
coace 30-35 minute.
Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca 5 minute in
forma.
Intr-un vas pe foc punem zmeura si zaharul si le lasam la
foc mic amestecand continuu, ca la dulceata, aproximativ 10-15 minute. Apoi se
scoate zmeura intr-o strecuratoare si se paseaza pentru a indeparta semintele.
Este o misiune plictisitoare si ia cam mult timp, insa daca doriti un jeleu fin
trebuie sa scoateti semintele...sau il inlocuiti cu jeleu din alt fruct... sau cu
dulceata.
Se pun la hidratat cele 2 plicuri de gelatina in 100 ml apa.
Pentru crema de branza se mixeaza bine smantana cu zaharul
pudra, se adauga crema mascarpone si branza de vaci apoi aromele: coaja de
lamaie si portocala, esenta de vanilie.
Se topeste pe bain marie gelatina, o lingura se pune in
jeleu, restul in crema de branza.
Crema de branza se omogenizeaza bine cu gelatina si se da la
rece cateva minute pana pregatim blatul, timp in care se va si intari putin.
Pregatim un sirop din 150 ml apa si 100 ml sirop de zmeura.
Se taie blatul pe orizontala, se spala tava in care l-am
copt, se usuca, se pune primul blat, se insiropeaza. Se adauga un prim strat de
crema, se niveleaza, adaugam jeleul de zmeura, restul de crema de branza si
blatul ramas care se insiropeaza si el.
Se da prajitura la frigider pentru cel putin 4 ore apoi se portioneaza in patrate si se serveste.
Se pastreaza la frigider.
Blatul meu a iesit mai subtirel deoarece am probat si inimioarele din silicon cu o parte din compozitia pentru blat. Daca aveti o tava mai mare, puteti incerca varianta cu blat, crema de branza amestecata cu dulceata si o lingura de dulceata deasupra in momentul servirii. Cam asa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu