Budinca
de paine este solutia rapida pentru a folosi painea ramasa in urma unui
eveniment (de obicei la zile de nastere obisnuim sa cumparam mai multa paine
decat se consuma, si ar fi pacat sa o aruncati).
Nu doar ca este simpla de
facut, insa budinca de paine este si o reteta foarte versatila, se pot adauga
diverse ingrediente sau poate fi transformata intr-un desert cu fructe si
diverse sosuri.
Pornind
de la reteta de baza si cu putina imaginatie se pot face minuni.
Pentru
ca mie mi-a ramas o paine mare feliata si ceva preparate, am pregatit aceasta
budnca delicioasa astfel:
Ingrediente:
1
paine feliata mare sau 2 mai mici
300-400
gr preparate din carne (eu am folosit muschiulet si sunca)
300
gr branza de vaci sarata
200
gr smantana
8
oua
500
ml lapte
Sare,
piper
100
ml sos de rosii
Batem
bine 6 oua, adaugam laptele, condimentam cu sare si piper.
Branza
o dam pe razatoare si o amestecam cu 2 oua si smantana, adaugam si putina sare.
Preparatele
le taiem in cubulete mici.
Decupam
fiecare felie de paine in patrate sau dreptunghiuri, indepartand astfel coaja,
lucru care ne va ajuta sa asezam feliile una langa cealalta. Daca folositi felii
de paine toast nu mai e nevoie sa faceti acest lucru.
(Pont:
marginile indepartate le-am uscat in cuptor apoi le-am dat prin masina de tocat
si mi-am facut pesmet ;))
Tapetam
o tava cu hartie de copt si trecem pe rand cate o felie de paine prin amestecul
de lapte cu ou, apoi o asezam in tava. Dupa ce am realizat primul strat de
paine, adaugam un strat de preparate, apoi unul de branza si iar unul de
preparate.
Adaugam
din nou un strat de paine imbibata in lapte cu ou si dam la cuptorul
preincalzit pentru 35-40 minute, la foc mediu.
Cand
este gata, intoarceti budinca pe un platou sau o alta tava si lasati-o sa se
odihneasca 10 minute. Ungeti suprafata cu smantana, adaugati putina branza rasa
si sos de rosii sau ketchup.
Se
serveste calduta sau rece.