miercuri, 6 noiembrie 2013

Prajitura rasturnata cu nuca si mango


Pentru cei care au cumparat cel putin o data un fruct de mango si le-a placut atat de mult incat au ros la propriu samburele pentru a nu risipi nici un gram din pretiosul fruct, pentru cei care s-au oprit macar o data in fata laditei cu mango din supermarket, l-au mirosit si nu au stiut daca sa-l cumpere sau nu, daca e fruct sau leguma, daca se mananca simplu sau in salate, sau pur si simplu daca va place cum arata prajiturica mea, va invit sa incercati aceasta reteta de Prajitura rasturnata cu nuca si mango

Sfatul meu e sa alegeti un fruct cat mai copt (cu coaja luminoasa, rosie, galbena sau portocalie) ori in caz contrar sa-l mai lasati 2-3 zile sa se coaca inainte de a-l folosi la prajitura, pentru un plus de aroma.

Aveti nevoie de:
1 fruct de mango
250 g zahar
3 oua
220 g iaurt
100 ml ulei
100 g unt
coaja rasa de la o lamaie
260 g faina
1 plic praf de copt
50 g nuca macinata (aprox.4 linguri)
2 linguri zahar pudra


Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade.
Se tapeteaza o tava (24x24) cu hartie de copt
Fructul de mango se curata si se taie pulpa felii subtri. Se aseaza feliile in tava una langa cealalta.




Intr-un castron se bat bine ouale cu zaharul cu ajutorul mixerului. Se adauga untul topit, uleiul si iaurtul iar la final coaja de lamaie si se amesteca pana se obtine o crema fina.
Faina se amesteca cu praful de copt si nuca macinata apoi se incorporeaza usor in crema cu oua. Consistenta aluatului va fi asemenatoare cu cea a aluatului pentru chec.





 Se toarna aluatul peste fructe, se netezeste si se pune tava in cuptor 40 de minute, pana se rumeneste usor.



Se face proba cu scobitoarea. Daca mai trebuie lasata, se acopera cu folie sa nu se inchida prea tare la culoare si se mai lasa 10 minute la cuptor.


Cand este gata se scoate din cuptor, se rastoarna pe un gratar sau platou, se indeparteaza hartia de copt cu grija si se presara cu zahar pudra. Se da din nou la cuptor pentru 3-4 minute cu flacara de la grill pentru a topi usor zaharul de deasupra (sau puteti sari peste acest pas, este optional)





Se serveste cu moderatie deoarece poate da dependenta ;)