vineri, 23 august 2013

Tort Somloi


Ingrediente:
pentru blaturi:
6 oua
9 linguri de zahar
9 linguri de faina
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
1 lingurita esenta vanilie
1 lingura cacao
3 linguri nuca macinata

pentru sirop:
150 gr zahar
150 ml apa
40 ml esenta de rom

pentru crema:
600 ml lapte
o pastaie de vanilie sau 4 plicuri zahar vanilinat
200 gr zahar
100 gr faina
3 oua
Nuca macinata si cateva stafide

Preparare
Separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn.
Faina o amestecam cu praful de copt.
Intr-un alt vas punem o treime din compozitia de oua, adaugam 3 linguri de faina amestecata cu praf de copt si o lingurita esenta de vanilie si turnam amestecul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 28 cm. Dam la cuptorul preincalzit aproximativ 15-20 minute.

Pentru al doilea blat, impartim in 2 compozitia de oua ramasa, amestecam 3 linguri de faina cu praf de copt cu lingura de cacao si o incorporam in jumatate din crema de oua. Dam la cuptor pentru 15-20 minute.
Pentru ultimul blat amestecam crema ramasa cu faina si nuca macinata, punem in tava si dam la cuptor pentru 15-20 minute.

Lasam blaturile sa se raceasca si pregatim siropul cu care le vom insiropa.
Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin obtinand consistenta unui sirop. La sfarsit adaugam si esenta de rom.







Pentru crema de vanilie punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam miezul din pastaia de vanilie impreuna cu pastaia. Lasam sa dea in clocot pentru a scoate aroma din pastaie.
Separam galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le batem cu 100 gr zahar, adaugam faina si dizolvam cu restul de lapte. Adaugam si laptele fierbinte pe care il trecem printr-o strecuratoare pentru a separa pastaia si semintele de lapte. Punem din nou pe foc si amestecam continuu la foc foarte mic pana se ingroasa.

Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si incorporam usor in crema calda.






Pentru asamblarea tortului puteti incepe cu care blat doriti, eu am inceput cu cel de cacao, l-am insiropat, am pus jumatate din crema, am presarat nuca macinata si cateva stafide care au stat la inmuiat in apa fierbinte, apoi blatul de nuca, insiropat, restul de crema, nuca macinata si stafide si la final blatul de vanilie.






Pentru decor puteti orna cu ciocolata neagra topita pe bain-marie, apoi cercuri cu ciocolata alba, trageti din centru spre margine cu ajutorul cutitului niste linii fine pentru a forma un model, iar marginile tortului si partea de sus din exterior pot fi imbracate in nuca macinata.