duminică, 25 august 2013

Budinca de paine



Budinca de paine este solutia rapida pentru a folosi painea ramasa in urma unui eveniment (de obicei la zile de nastere obisnuim sa cumparam mai multa paine decat se consuma, si ar fi pacat sa o aruncati). 
Nu doar ca este simpla de facut, insa budinca de paine este si o reteta foarte versatila, se pot adauga diverse ingrediente sau poate fi transformata intr-un desert cu fructe si diverse sosuri.
Pornind de la reteta de baza si cu putina imaginatie se pot face minuni.
Pentru ca mie mi-a ramas o paine mare feliata si ceva preparate, am pregatit aceasta budnca delicioasa astfel:

Ingrediente:
1 paine feliata mare sau 2 mai mici
300-400 gr preparate din carne (eu am folosit muschiulet si sunca)
300 gr branza de vaci sarata
200 gr smantana
8 oua
500 ml lapte
Sare, piper
100 ml sos de rosii

Batem bine 6 oua, adaugam laptele, condimentam cu sare si piper.
Branza o dam pe razatoare si o amestecam cu 2 oua si smantana, adaugam si putina sare.
Preparatele le taiem in cubulete mici.
Decupam fiecare felie de paine in patrate sau dreptunghiuri, indepartand astfel coaja, lucru care ne va ajuta sa asezam feliile una langa cealalta. Daca folositi felii de paine toast nu mai e nevoie sa faceti acest lucru.
(Pont: marginile indepartate le-am uscat in cuptor apoi le-am dat prin masina de tocat si mi-am facut pesmet ;))




Tapetam o tava cu hartie de copt si trecem pe rand cate o felie de paine prin amestecul de lapte cu ou, apoi o asezam in tava. Dupa ce am realizat primul strat de paine, adaugam un strat de preparate, apoi unul de branza si iar unul de preparate.
Adaugam din nou un strat de paine imbibata in lapte cu ou si dam la cuptorul preincalzit pentru 35-40 minute, la foc mediu.








Cand este gata, intoarceti budinca pe un platou sau o alta tava si lasati-o sa se odihneasca 10 minute. Ungeti suprafata cu smantana, adaugati putina branza rasa si sos de rosii sau ketchup.

Se serveste calduta sau rece.