Pentru blat:
5
oua
5 linguri
zahar
5
linguri faina
5
linguri apa minerala
2
linguri ulei
1
plic praf de copt
1
praf sare
2
lingurite cacao
Pentru crema:
500
ml lapte
5
linguri amidon
200
g unt
150
g zahar pudra
coaja
si zeama de la o lamaie
Pentru glazura:
6
linguri de zahar
6
linguri de ulei
6
linguri de apa
2
linguri de cacao
Pentru insiropat
si decor
250
ml nectar de pere
Fulgi
de cocos
zeama
de lamaie
4
linguri zahar pudra
Pentru
blat se bat bine albusurile cu un praf de sare pana se intaresc.
Galbenusurile
de freaca cu zaharul pana se albesc, se adauga din cand in cand cate o lingura
de apa iar la sfarsit cele 2 linguri de ulei.
Faina
se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in galbenusuri apoi adagam si
albusurile amestecand usor de jos in sus.
Separam
compozitia in 2 vase iar in unul adaugam 2 linguri de cacao si amestecam bine.
Intr-o
tava cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt incepem sa punem
compozitia, cate 2 linguri din fiecare amestec, una peste cealalta incepand din
mijloc. Vor rezulta mai multe cercuri concentrice care se vor vedea interesant
atunci cand vom felia tortul. Se da blatul la cuptor pentru 40 de minute.
Pentru
crema punem 400 ml de lapte pe foc iar in restul de lapte dizolvam amidonul
apoi il turnam peste laptele de pe foc si amestecam energic cu un tel pana se
ingroasa. Dam deoparte de pe foc.
Frecam
bine untul moale cu zaharul apoi il impreunam, putin cate putin, cu crema de
lapte si amidon.
Intre
timp crema s-a mai racit si putem adauga sucul si coaja de lamaie, obtinand
astfel crema cu care vom umple foile.
Atentie:
nu introduceti lamaia in crema calda, riscati sa se taie!
Pentru
glazura punem toate ingredientele intr-un ibric sau oala mai micuta, pe care o
punem pe foc, apoi lasam pana se topeste zaharul si da in cateva clocote, dam
la rece.
Incepem
sa montam tortul astfel:
Blatul
racit il taiati in 3 pe orizontala cu un cutit bine ascutit cu lama lunga si puneti
prima foaie pe un platou, o insiropati cu nectar de pere (am ales nectarul de
pere pentru ca e foarte dulce si merge in combinatie cu crema acrisoara de
lamaie), adaugati jumatate din crema, blatl din mijloc, insiropat, iar crema si
ultimul blat.
Peste
ultimul blat turnati glazura de cacao si lasati la rece. Faceti un amestec din
2-3 linguri zeama de lamaie si zaharul pudra si il repartizati pe marginea
tortului si pe laterale, apoi presarati nuca de cocos pe laterale.
Se
lasa cateva ore la rece inainte de a fi servit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu