Pentru mine gătitul a devenit încet-încet o pasiune. Să tot fie
vreo 12 ani de-atunci… În acești ani am învățat că te poți juca cu mâncarea
într-atât încât să o aduci la nivel de artă. Nu este suficient ca ceea ce pui
în farfurie să fie doar pentru a-ți umple stomacul, ceva făcut în pripă doar
pentru că trebuie să mănânci de 3 ori pe zi pentru a supraviețui. Servitul mesei ar trebui să fie pentru fiecare din noi un fel de ritual la care se adună toți membrii familiei, unde nu ne mai grăbim și la realizarea căruia participăm împreună.
Am învățat că dacă pui dragoste și pasiune în pregătirea
mâncării poți fi fericit chiar și atunci când mănânci, iar dacă mai ai și
inspirație atunci când gătești și te hotărăști de exemplu să transformi niște
cartofi destinați unui banal piure în niște Cartofi Duchesse de toată
frumusețea și gustoșenia posibilă, îți iei imediat telefonul și le faci o poză
spunându-ți mândră în sine ta: ”Asta-i farfurie de MasterChef” … chiar dacă vei
rămâne MasterChef doar în bucătăria ta și doar pentru persoanele dragi pentru
care ai gătit.
Eu am pornit la drum într-ale gătitului destul de târziu și
cu cunoștințe minime și asta pentru că mama mea a fost cea care a gătit mereu
în casă și îi plăcea să stea singură în bucătăria ei mică printre oale și
cratițe. Singura mea sarcină mai gospodărească (dacă îi pot spune așa) era să
șterg praful și să dau cu aspiratorul și îmi aduc aminte că avea așa de
multe bibelouri pe care trebuia să la șterg încât odată chiar i-am zis soră-mii
că de-abia aștept să cresc mare, să am și eu casa mea fără urmă de bibelou dar
cu o bucătărie ca-n filme în care să stau să gătesc cu drag, să-mi beau cafeaua (cum mai
făcea mama cu câte o vecină din când în când și noi priveam curioase pe gaura cheii să
vedem ce fac), o bucătărie în care să intru cu drag și să fac artă din mâncare, o bucătărie în care să-mi las copiii să mă ajute la tot ce pot
mânuțele lor.
Visam încă de atunci la o bucătărie modernă, spațioasă, cu mobilier
deschis la culoare, cu un blat lung pe care să îmi înșir toate electrocasnicele și ustensilele care mi-ar ușura munca în bucătărie și m-ar ajuta să creez experiențe
gastronomice memorabile și cu o fereastră luminoasă pe pervazul căreia să am tot
felul de plante aromatice la ghiveci.
Dacă ar fi să duc acum visul mai departe, bucătăria mea de vis ar avea ustensile de cea mai bună calitate, un cântar mecanic de bucătărie, un raft pentru cărțile de rețete, un loc special pentru colecția de vinuri, o oală cu capac pentru gătit orez (da, există oale speciale în care poți găti orezul perfect texturat), un infuzor pentru ceai, un sertar plin cu mirodenii pe care să le folosesc la orice mâncare posibilă și imposibilă, moștenită, inventată sau ”furată” de la diverși bloggeri culinari sau bucătari cu experiență, oale și tigăi de diverse dimensiuni, o mașină de făcut tăiței și paste (ador pastele în orice combinație) și musai un set de cuțite în care să se regăsească și un cuțit japonez dintr-acela ce taie orice la cea mai fină atingere. Mi-aș dori un loc în care să servesc masa împreună cu băiețelul meu dar care să fie cumva integrat în bucătărie, să simt căldura următorului fel de mâncare care așteaptă cuminte pe aragaz sau mirosul de plăcintă cu mere ori dovleac din cuptor, să simt vaporii vinului fiert cu scorțișoară sau pur și simplu să-mi savurez cafeaua de dimineață căutându-mi inspirația pentru masa de prânz sau cină pe unul din blogurile culinare pe care le urmăresc.
Sursa foto: SomProduct.ro
În momentul de față nu sunt departe de a-mi îndeplini visul însă drumul până
aici a fost destul de anevoios. Am pornit la drum în doi, într-un apartament micuț și cu un credit pe 30 de ani în spate. La început țin minte că ne-a fost greu cu casa goală ce trebuia mobilată, bucătăria micuță cu doar câteva farfurii și un set de oale primit la nuntă, fără acel confort la care visasem dar știam că dacă ne întindem cât ne permite plapuma o să ne fie mereu cald la picioare și în mai puțin de 10 ani am reușit să achităm apartamentul chiar dacă la scurt timp am luat-o de la capăt cu un nou credit, de această dată pentru căsuța visurilor noastre, cu o curte mare în față și un spațiu destinat bucătăriei pe care îl puteam amenaja după bunul plac. Au urmat planuri, amenajări, visuri, schimbări, reamenajări...
... un diagnostic
... dorința de a trăi
... neputința în fața bolii
... și pornesc din nou la drum, tot în doi, doar că de această dată nu mai sunt alături de jumătatea mea ci alături de o părticică din el și din mine unite în cel mai frumos lucru de pe Pământ, copilul nostru....
***Articol cu bucăți de suflet scris pentru competiția SuperBlog 2018 și sponsorul SomProduct.ro, magazinul online cu produse premium pentru orice casă care te poate ajuta să transformi orice vis în realitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu