Tocmai ieșisem cu fiu-miu de la film și, după cum ne este obiceiul de fiecare dată când mergem la film în Mall, următoarea oprire era la PetShop. Cel mic deja o zbughise spre scările rulante pentru a coborî la parter și a se întâlni cu prietenii lui necuvântători, când aud în spatele meu pe cineva strigându-mă parcă întrebător: Irina? Irina, tu ești?
Reușesc să-l prind pe cel mic de mână chiar înainte de a păși pe scările rulante și mă uit în spate.
În spatele meu erau oameni necunoscuți mie și niciunul nu părea să-mi fi adresat întrebarea. Dau din nou să plec, gândindu-mă că poate mi s-a părut și din nou aceeași voce îmi zice: ”Aici, in dreapta, la personalizări!”
Aaa, păi așa zi! ... și mă îndrept spre chipul zâmbăreț, încadrat de o barbă tunsă perfect care era în spatele micuței insulițe cu obiecte personalizate. Schițez și eu un zâmbet, un ”bună - ce faci” și încerc din răsputeri să-mi storc creierii și să-mi amintesc de unde îl cunosc pe tipul care-mi știa numele. Din fericire, el începe să-mi povestească despre el, despre micuța afacere cu obiecte personalizate și astfel am trecut repede peste momentul neplăcut de a-l întreba: dar tu cine ești.
Asta mic al meu părea că își pierde răbdarea și mă tot trăgea de mână înspre scările rulante exact când tipul începuse să-mi prezinte noua lui achiziție pentru personalizat, un gravator laser de la Bodor. Eu, pasionată fiind de tot ce înseamnă tehnologie și gândindu-mă că poate e ceva ce aș putea și eu folosi în activitățile mele handmade, eram numai ochi și urechi. Modelul pe care îl avea tipul era un gravator de dimensiuni mici, așezat pe o măsuță, un BCL-0503MU care arăta mai mult ca o imprimantă modernă decât cum m-aș fi așteptat eu să arate un gravator laser.
Gravator Laser BCL-0503MU
În cele 3 minute cât a vorbit încontinuu tipul, am aflat că un asemenea gravator are o suprafață de lucru de 50x30 cm, că are conexiune USB dar și Wi-Fi, putând astfel să fie poziționat oriunde, nu neapărat lângă computer, sau chiar mai bine, poate fi controlat folosind o aplicație pentru iOS sau Android. Cu un gravator laser se pot grava diverse obiecte din lemn, metal, sticlă dar se pot și tăia diverse materiale, gravatorul putând fi echipat și cu o masă de tăiat de tip fagure sau i se poate atașa un sistem rotativ pentru obiecte cilindrice.
La specificații tehnice m-a pierdut. Mi-ar fi plăcut să spun și eu ceva inteligent, ceva de wati, volți sau hertzi dar în afară de a mă mira cât de frumos ieșea un breloc pe care grava numele unei persoane și un număr de telefon (probabil pentru un copil), nu am reușit să rostesc nimic. Îmi părea rău că nu aflasem mai demult despre aceste gravatoare, chiar ar fi fost interesant să schimbăm idei, și să par și eu că știu despre ce e vorba.
Noroc cu fiu-miu care, la un moment dat, vizibil plictisit că nu mergem mai repede la PetShop îmi spune: Mami, mergem? Am teme de făcut!
Pe bune? Ești la grădiniță, ce teme ai putea avea? Dar în momentul ăla a venit la fix replica lui. Aștia mici sunt adorabili cum găsesc ei ieșirea din orice situație...
Mi-am luat la revedere de la tip și i-am promis că mai trecem, eventual să ne facem și noi câteva chestii personalizate la jucăria lui cea nouă, căci tare mult ne-a plăcut.
Când am ajuns acasă, curioasă din fire am început să caut mai multe informații despre aceste gravatoare. Mereu am avut impresia că genul ăsta de lucrări (gen gravare, marcare, debitare) se fac în unități mai mari sau că cel puțin implică un efort mult mai mare. De fapt, nu e o chestie atât de complicată și dacă ești pasionat de tehnică, ai ceva cunoștințe IT, dacă îți place să creezi tu tot felul de lucruri sau debordezi de creativitate, poți chiar dezvolta o mică afacere care să-ți aducă un venit frumușel. Unii chiar au renunțat la job-ul lor după ce au făcut o pasiune din a fi liberi să creeze fără să aibă un șef în spate.
Am observat că lucrurile personalizate sunt din ce în ce mai căutate și asta în orice domeniu. Eu de exemplu, dacă aș avea un asemenea gravator mi-aș pune creativitatea la lucru și aș crea cele mai frumoase și unice portofele din piele. Ar putea fi personalizate cu inițialele proprietarului, diferite simboluri, cu chipul copilului (al cărui fotografie oricum se găsește în portofelul oricărui părinte) sau cu texte de genul: ”My precious” sau ”Keep away! It is mine”. La început ar fi suficient să ofer câteva drept cadou și cu siguranță din vorbă în vorba tot mai multe persoane ar apela la mine când ar dori să facă un cadou inedit cuiva.
O altă chestie interesantă mi s-ar părea puzzle-urile pentru copii. Un gravator laser precum modelul BCL-0503MU importat și distribuit de Colop România, poate tăia diferite materiale cu o grosime de până la 3 cm, iar daca vrei ceva anume, trebuie doar să încarci modelul dorit în unul din formatele grafice acceptate AI, PLT, EPS, JPG, BMP, PNG, ICO, GIF, să gravezi și să decupezi. Mie mi-a rămas mintea la un puzzle din lemn gravat cu o harta iar cei mici pot reconstitui harta, totul făcându-se prin joc dar în acest fel se și învață lucruri interesante.
Pentru adulții aventuroși aș face tot ceva de genul puzzle-ului pentru copii dar ei ar putea adauga pe un contur locurile pe care le-au vizitat din tară sau, de ce nu, din întreaga lume.
Apoi aș mai face un suport pentru chei, fiecare membru al familiei să aibă locul său pentru cheie sau aș încerca să fac o matriță pentru ceară pe care aș folosi-o mai târziu pentru a crea sigilii de pus pe invitații la nunta, botez, petreceri...
Ooo, dar câte aș face... Adevărul e că îți trebuie doar un pic de imaginație și curajul de a începe de undeva și ușor, ușor creativitatea se transformă în profit.
Cu aceste idei în cap am pornit dimineață spre Mall, după ce l-am lăsat pe fiu-miu la grădiniță. Mă gândeam să-i împărtășesc și tipului din creativitatea mea, mai ales că între timp dl. Google îmi furnizase niște informații suplimentare despre gravatorul lui, dar și mai mult mă măcina ideea că după 3 zile nu am reușit să-mi amintesc numele lui sau de unde îl cunosc.
Ajunsă în fața standului cu pricina, îl salut pe tipul care își aranja câteva obiecte personalizate în vitrină. Din vorbă în vorbă, îl întreb și dacă ar putea pune în practică cu gravatorul lui și ideile mele, îi explic în detaliu cam tot ce mi-aș dori și faptul că în timpul liber eu fac tot felul de decorațiuni handmade și eventual am putea colabora pe viitor iar într-un moment de pauză, cu toată rușinea îi spun că din păcate nu-mi aduc aminte numele lui sau de unde ne știm. În acel moment tipul, foarte degajat îmi spune: ”Păi nu ai făcut liceul în Botoșani? Irina Popescu, te țin bine minte, am fost colegi de școală!”
”Nu!” îi răspund eu, ”cred că mă confunzi... dar totuși numele mic l-ai nimerit”
”A, atunci poate doar ai față de Irina, scuze!” și se întoarce la treaba lui.
Mi-am văzut și eu de treaba mea și sunt mulțumită că din toată chestia asta, pe lângă faptul că părinții mi-au pus numele potrivit, am aflat și eu niște lucruri interesante despre gravatoarele laser.
*Articol scris pentru Proba 8 - SuperBlog2018
*Surse foto: artfire.com, etsy.com, bodorlaser.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu