miercuri, 12 februarie 2014

Prajitura Desteapta




O reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Denumita si Prajitura Inteligenta sau Prajitura Desteapta, farmecul acestei prajituri este ca atunci cand pui compozitia in tava de cuptor nici nu-ti trece prin cap ce bunatate va iesi. Consistenta finala va fi asemanatoare cu cea a cremsnitului (cremesului). Daca folositi o tava mai inalta veti observa cum se separa crema de blat, dar la fel de bine puteti injumatati cantitatile in functie de tava folosita (cele din reteta mea sunt suficiente pentru tava mare de aragaz, cea gri)

8 oua
250 g margarina
225g faina
2 linguri apa
1 litru lapte caldut
2 pliculete de zahar vanilinat
300 g zahar tos
1 lingurita coaja rasa de portocala sau lamaie
2 linguri zahar pudra
50 g ciocolata neagra
2 linguri smantana

Mod de preparare:


Se pun intr-o cratita cele 250 g margarina la topit, apoi se lasa la racit.

Albusurile se bat spuma.

Intr-un alt vas se pun galbenusurile, se adauga zaharul tos si pliculetele de zahar vanilinat, cele 2 linguri de apa, coaja de portocala sau lamaie si se mixeaza totul pana la omogenizare. Apoi se adauga margarina topita si se mixeaza din nou.


Cernem faina peste aceasta compozitie si omogenizam apoi turnam si laptele si mixam bine.





La final adaugam in compozitie si albusurile batute spuma, amestecam bine cu un tel pana sunt complet inglobate si obtinem o compozitie lichida, asemanatoare compozitiei de clatite.


Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina apoi se toarna compozitia si se da la cuptor la foc mic spre mediu pentru 50-60 minute. Eu am folosit o tava dreptunghiulara (20x35) si o forma din silicon in forma de inel; la fel de bine puteti folosi tigaia Dry Cooker (daca aveti) sau o forma de tort in mijlocul careia puteti pune un castronel cu gura in jos, uns cu ulei si tapetat cu faina in exterior.




In timpul coacerii este de preferat sa nu se deschida cuptorul. 
Prajitura va creste usor apoi se va lasa formand o usoara crusta deasupra si una la baza, iar mijlocul va ramane cremos, dar ferm. 

Se scoate din cuptor, se lasa la racit apoi se pudreaza cu zahar.















Pentru glazura de ciocolata se topesc 50 g ciocolata (jumatate de tableta), se adauga 2 linguri de smantana si se omogenizeaza. Cu ajutorul unei linguri (sau a unei pungi cu o gaurica mica in varf) se toarna in fir subtire ciocolata peste prajitura. Data la frigider, glazura se va intari usor si va conferi prajiturii un aspect si un gust divin.