vineri, 12 iulie 2013

Placintele cu rosii si busuioc



Ingrediente:
Pentru aluat:
120 g faina alba de grau
80 g faina de grau integrala
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
30 g unt rece
25 g parmezan ras
120 ml lapte
Pentru umplutura:
3 linguri ulei de masline
1 catel de usturoi
6 jumatati de rosii uscate, conservate in ulei
1/2 legatura busuioc
3 rosii pruna mari
30 g seminte de floarea soarelui decojite

Intr-un castron pui ambele sorturi de faina, praful de copt si sarea.


Maruntesti untul si il adaugi la amestecul de faina, apoi prelucrezi cu varful degetelor. Inglobezi parmezanul. Faci o adancitura in amestec si torni laptele apoi framanti totul cu mainile pana obtii un aluat moale, dar nu lipicios.




Din aluatul obtinut intinzi o foaie groasa de 50 mm peste un strat fin de faina, si cu ajutorul unei cani cu diametrul de 10 cm obtii 5 discuri de aluat. Din aluatul ramas pe margini mai faci un disc de aceeasi marime. Cele 6 discuri obtinute le vei pune intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, la distanta de 6 cm unul de celalalt. Cu ajutorul unei furculite perforezi discurile pe margine.





Ungi placintelele cu 2 linguri ulei de masline. Cureti usturoiul si il toci marunt. Scurgi bine rosiile din conserva si le toci marunt (poti folosi si rosii proaspete taiate in jumatati si coape 10 min in cuptor sau un sos pesto rosu din borcan). Rupi frunzulitele de busuioc si le tai in fasii, apoi freci 1 lingurita de ulei de masline cu usturoiul, rosiile uscate si busuiocul. Ungi placintelele cu acest amestec, lasand o margine ingusta neunsa.






Speli rosiile, le tai in rondele subtiri si le aranjezi pe placintele (daca folosesti rosii de gradina, cauta unele mai mici, dar sa fie tari). Dai tava la cuptor pentru 7 minute, apoi presari semintele de floarea soarelui si mai lasi 3-5 minute la cuptor.



Scoti placintelele din cuptor, le ornezi cu frunze proaspete de busuioc si le servesti caldute impreuna cu o salata combinata.