Mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente și este utilizată în aproape toată lumea de mii de ani. Recunoscută pentru multiplele beneficii aduse organismului, mierea de albine nu ar trebui să lipsească din nici o casă, în special în sezonul rece când, pe lângă celelalte beneficii aduse organismului, ajută și la întărirea imunității. În plus, dacă o combini cu suc de cătină de exemplu, îți faci o adevărată bombă de imunitate și treci mult mai ușor peste sezonul rece.
Dintre toate tipurile de miere care există, un tip de miere este mai puțin cunoscut, și anume mierea de mană.
Ce este mierea de mană?
După proveniență, mierea de albine se clasifică în:
- miere monofloră care provine integral sau în cea mai mare parte din nectarul unei specii de plante: miere de salcâm, tei, floarea soarelui, rapiță
- miere polifloră care provine dintr-un amestec natural de nectar de pe flori de diferite specii sau dintr-un amestec de miere monofloră: fâneață de deal, de șes, pomi fructiferi, salcâm-tei, tei-floarea-soarelui.
- miere de pădure (sau miere de mană) care provine în cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte părți ale plantelor, altele decât florile, în amestec cu nectarul florilor din pădure. Pădurile din care se obține mierea de mană pot fi atât de conifere (brad, molid, pin) cât și de foioase (stejar, arțar, fag, alun, frasin, plop, salcie, etc.).
Miere de mană de la Apidava |
Dacă despre celelalte tipuri de miere a auzit toată lumea, mierea de mană este cunoscută doar de cei care știu de bogăția de elemente minerale și calitățile nutriționale de excepție. Mana este acea substanță dulce, limpede și vâscoasă, care se află pe frunze, ramuri sau tulpinile plantelor/copacilor, de obicei primăvara și toamna și este culeasă de albine din lipsa nectarului din aria lor de zbor. Totodată, mai există o sursă de mană dată de tot felul de insecte care viețuiesc pe copaci și care excretă sub formă de picături dulci anumite substanțe ce vor fi colectate de albine iar apoi transformate în miere.
Mierea de mană este foarte bună pentru anemii, deoarece conține multe săruri minerale și este singura miere de albine care nu devine toxică atunci când este încălzită excesiv. În plus, este frecvent recomandată în tratamentul spasmofiliei și rahitismului la copii și adolescenți, în osteoporoză și afecțiuni articulare la adulți și vârstnici.
Mierea de mană este mai închisă la culoare decât mierea monofloră sau cea polifloră (excepție făcând mierea de molid care e galbenă) iar gustul este diferit, ușor caramelizat. Nefiind produsă din nectarul florilor, mierea de mană are foarte puțin polen (spre deloc) însă este bogată în substanțe minerale, proteice, antioxidanți și acizi organici, toate având un rol esențial în creșterea imunității, având și proprietăți antibacteriene. Din păcate mai sunt și producători care comercializează miere de mană nu tocmai pură și asta pentru că mierea de mana e de obicei mai scumpă decât cea polifloră sau monofloră. În principiu, este tot miere, însă dacă de exemplu, o persoană alergică la polen ar dori să consume miere de mană (știind că nu are polen), ar trebui să o achiziționeze din surse sigure, cum ar fi Apidava, un brand cu tradiție în România care a ajuns și peste hotare în țări precum Japonia, Canada, Singapore sau China.
Cei de la Apidava comercializează Miere de mană sub brandul Roua Florilor Premium. Aceasta are o consistență mai vâscoasă, este foarte închisă la culoare, aproape neagră și se distinge prin gustul intens, ușor amărui.
Mierea de mană este foarte bogată în proteine, aminoacizi şi minerale (Ca, Mg, Fe), de până la 20 de ori mai mult ca alte sortimente, de aceea este indicată consumarea acesteia mai ales de către copii, persoanele anemice şi cele aflate în convalescenţă. Organismul uman asimilează mult mai bine aceste săruri prin alimentaţia naturală decât prin administrarea sintetică.
Pentru că are proprietăţi energizante şi revitalizante este recomandată sportivilor şi oamenilor activi. Are proprietăţi laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, favorizează eliminarea toxinelor din corp.
Mie personal îmi place să întind o linguriță de miere de mană pe o felie de pâine prăjită și să o savurez dimineața alături de o cană fierbinte de ceai.
Pe lângă mierea de mană, tot de la Apidava am descoperit și niște bombonele care nu conțin zahăr și sunt îmbogățite cu arome naturale. Eu le-am încercat pe cele cu eucalipt și pe cele cu anason și pe lângă faptul că am fost încântată de lipsa zahărului din compoziția lor, mi-a plăcut și gustul foarte mult.
Atât mierea de mană cât și bomboanele fără zahăr (dar și alte produse Apidava) se pot cumpara de pe www.honey-land.net. Dar, bineinteles, ele pot fi achizitionate si din diferite alte magazin online sau fizice, cu produse apicole, naturale (de plida, Farmaciile Bebe Tei, magazinele tip plafar Floare de Colt si RemediaVert).
Tu ai încercat mierea de mană?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu