luni, 12 noiembrie 2018

Remediu blând împotriva constipației: LAXASALM

sursa foto: google.com

Există persoane care trăiesc constant cu această problemă supărătoare numită constipație. Altele se confruntă ocazional cu ea și este suficient să facă doar câteva schimbări în alimentație și totul revine la normal. Când ai trăit de când te știi cu această problemă, în mod sigur ai încercat cam tot ce ai auzit și parcă nu-ți mai vine să o iei de la capăt însă trebuie să știi că de succesul reușitei tale depinde sănătatea ta și prin urmare ar trebui să nu renunți și să încerci un remediu blând împotriva constipației alături de câteva schimbări în stilul tău de viață

Dacă ești în căutarea unui protocol numit ”remediu constipație” pe care să-l aplici și să-ți rezolve problema pentru totdeauna, află că tu ești singura persoană care îl poate descoperi pentru că tu îți cunoști cel mai bine corpul și poți vedea ce funcționează și ce nu în ceea ce te privește, dar totul trebuie să se întâmple în ritmul tău. Mai ales pentru persoanele la care această problemă a devenit cronică, atingerea stadiului de normalitate trebuie să se facă blând, fără a aduce dezechilibre întregului organism. 

Ce este constipația? 
Constipația este dușmanul digestiei, o afecțiune destul de comună dar a cărei cauză este necunoscută pentru multe persoane. Ea poate fi cauzată de alimentație, anumite medicamente, sedentarism, sarcină, consum redus de lichide, ignorarea nevoii de a merge la toaletă, exces de fier în organism, laxative folosite pe o perioada mai lungă de timp sau si mai grav de o afecțiune care ar trebui investigată. 

În general am observat că persoanele care au depășit greutatea corporală optimă se confruntă cu această disfuncție intestinală iar asta înseamnă în mod clar că funcțiile organismului sunt încetinite și trebuie să faci ceva pentru a-ți ajuta organismul bolnav să-și regleze funcțiile, să se autovindece. Din fericire, în cele mai multe cazuri, constipația se poate trata și preveni cu ușurința cu câteva modificări simple în stilul nostru de viață, îndeosebi în alimentație, dar și prin intermediul unor remedii naturale eficiente în acest caz. Specialiștii medicinii indiene propun un supliment alimentar ayurvedic natural, care susține menținerea unui tranzit intestinal normal, contribuind la diminuarea disconfortului abdominal asociat constipației, un supliment care normalizează peristaltismul intestinal și prin aceasta asigură eliminarea din colon a gazelor și toxinelor provenite dintr-o digestie deficitară, susținând procesul natural de detoxifiere și contribuind la menținerea echilibrului florei bacteriene intestinale cu rol esențial în procesul de digestie și in imunitatea organismului. Numele lui este LAXASALM



Ce este LAXASALM? 
Laxasalm este un produs natural care conține Haritaki, Senna și Anason, fără substanțe cu potențial alergenic, care nu creează dependență și nu are efecte secundare. Poate fi găsit pe pagina de internet  www.ayurmed.ro sau în magazinele de desfacere Ayurmed din București.



Haritaki este un superfruct cu origini în sudul Asiei și India folosit deseori în Ayurveda, medicina tradițională indiană, bogat în vitamina C și substanțe cu efect antioxidant și anti-inflamator. Este un laxativ natural care normalizează tranzitul intestinal și reduce balonarea și durerile abdominale asociate. Fructul de Haritaki stimulează apetitul, menține sănătatea sistemului hepatobiliar iar prin faptul că reglează frecvența scaunelor, elimină toxinele existente în colon datorită unei digestii deficitare. 

Senna este o plantă cu proprietăţi laxative, purgative, purificatoare, detoxifiante și vermifuge la nivel intestinal. Frunzele de Senna sunt folosite în infecții, febră, indigestii, dar principala sa proprietate terapeutică este de laxativ ușor și natural. 
Atât frunzele cât și fructele conțin flavonoide, compuși antrachinonici, zaharide, derivați naftalenici, fitosteroli, uleiuri esentiale, ceruri, taninuri și săruri minerale. 

Anasonul, ca plantă medicinală, menține echilibrul florei intestinale, este utilizat frecvent în colicile abdominale, inclusiv la copii, susține digestia, calmează balonările și disconfortul abdominal asociat constipației și are rol antibacterian. 

Datorită ingredientelor naturale conținute, LAXASALM contribuie la: 
* Combaterea constipației și a disconfortului abdominal asociat; 
* Normalizarea tranzitului și a peristaltismului intestinal; 
* Restabilirea frecvenței și consistenței scaunelor; 
* Menținerea echilibrului florei intestinale. 

Mod de utilizare și doza recomandată: 
Copii de peste 14 ani: câte 1-2 tablete pe zi. 
Adulți: câte 2-3 tablete pe zi 

Perioada optimă de administrare e seara, înainte de culcare, astfel încât pe parcursul nopții plantele din compoziția sa să acționeze blând asupra organismului iar dimineața să se vadă rezultatele. 
Durata recomandată de utilizare este de maxim 10 zile, putându-se relua administrarea după o pauză de 7-10 zile. 

Ce altceva mai poți face? 
Pe lângă aceste suplimente care îți activează organismul și îl îndreaptă ușor spre normalitate, va trebui să ai grijă și de dietă, de hidratarea corespunzătoare a organismului și de mișcarea zilnică. 

Apă, fibre și mișcare 
Deshidratarea poate duce la constipație. Pentru a preveni acest lucru, este important să bei suficientă apă pentru a te menține hidratat. Ideal ar fi 2 litri pe zi dar dacă ți se pare imposibil, încearcă să bei măcar dublu față de cât consumai până acum. E un început. 

Dar cum să bei apă dacă nu ți-e sete? 
Încearcă să ai mereu lângă tine un pahar/sticlă cu apă. Dacă ești la birou prins printre situații și clienți, la bucătărie sau în mașină, în momentul în care vei vedea paharul sau sticla cu apă lângă tine îți vei aduce aminte că trebuie să bei o gură de apă. Nu-ți ia decât 3 secunde. 
Dacă vrei ca apa ta să aibă gust, stoarce puțină zeamă de lămâie și astfel aduci și un plus de vitamina C organismului. 
Dacă îți plac băuturile calde, poți încerca și ceaiuri de plante cu puțină miere de albine, mierea fiind și ea recomandată în constipație. 

Mișcare, mișcare, mișcare! 
Dacă tu te miști, cu siguranță îți vei pune în mișcare întreg organismul și vei accelera astfel și tranzitul intestinal. O idee bună e să mai renunți din când în când la mașină, în special pe distanțele mici care pot fi parcurse și pe jos. Dacă mergi cu autobuzul, coboară mai repede cu o stație și astfel vei contribui la sănătatea ta, te vei bucura de aerul de afară sau poate vei remarca pe cineva căruia îi place mișcarea la fel de mult ca tine. 
De asemenea, alimentația bogată în fibre, precum fructele și legumele crude și cerealele integrale, te va ajuta să ai un scaun regulat. Încearcă să mănânci cel puțin 25 g fibre pe zi (ca și idee, un măr mediu cu tot cu coajă are cam 4,4 grame de fibre) 
Printre alimentele bogate în fibre se număra varza de Brussels, merele, smochinele, cerealele integrale și fasolea neagră. 
Un alt remediu natural împotriva constipației sunt prunele și sucul de prune care, pe lângă fibre conțin și un laxativ natural, sorbitolul care ajută la accelerarea tranzitului intestinal. Ar trebui să consumi cam 7-8 prune de 2 ori pe zi timp de o săptămână pentru a vedea rezultate. 
Alte fructe care te pot ajuta să ai un tranzit intestinal normal: pere, kiwi, smochine, citrice (portocale, mandarine, grapefruit), fructe de pădure...
Dintre legume, îți pot veni în ajutor: cartoful dulce, fasolea, mazărea sau lintea. 

Pentru unii oameni și cafeaua de dimineață poate avea un ușor efect laxativ, pentru alții e nevoie de puțin mai mult efort. Depinde de tine să descoperi care e calea de urmat pentru un tranzit intestinal normal pentru că tu îți cunoști corpul cel mai bine iar acest lucru trebuie făcut cât mai blând cu putință. 

Eu am încercat acest produs timp de 7 zile, câte 2 tablete seara înainte de culcare și rezultatul a fost unul care pe mine personal m-a multumit, motiv pentru care îl și recomand celor care suferă de constipație și vor să regleze această problemă într-un mod blând, fără a apela la laxative sau la diete pe care nu le pot ține. Pentru mine a fost ca o cură de detoxifiere venită după unele probleme de sănătate depistate, perioadă în care am încercat un stil de viață și mai sănătos decât până acum. 

Sănătate, să vă fie de folos!









marți, 6 noiembrie 2018

Cum înveți un mofturos să mănânce sănătos?


Pentru mine, vorbitul în public pare ceva imposibil. În schimb, scrisul pentru public mi se pare floare la ureche. Ai putea crede că nu e o diferență prea mare, din moment ce sunt plină de idei, îmi este ușor să mă exprim și (de obicei) mă fac (foarte bine) înțeleasă de cei care mă citesc. Dar e, vă zic eu. Noi ăștia viteji în spatele tastaturii ne cam pierdem în fața sutelor de ochi ațintiți asupra noastră, dornici de cunoaștere și informație. 

Dar cum o reușită sigură are nevoie de pași mici, primul pas pentru mine va fi un joc de imaginație la care am fost invitată de cei de la Sano Vita în calitate de speaker la o conferință pe tema ”Sănătatea copiilor noștri”. 

În fața mea sunt zeci, poate chiar sute de părinți ai unor copii de diferite vârste. 
Înaintea mea au luat cuvântul alte persoane care au vorbit despre veganism sau vegetarism ca alternative pentru o viață sănătoasă, o altă persoană a vorbit despre o alimentație echilibrată pentru femeia însărcinată, altcineva a vorbit despre pericolul fast-food-ului și chiar înainte de a intra eu, cineva a prezentat câteva rețete interesante pentru cei mici folosind semințe de in, semințe de chia, quinoa și tapioca. 

A venit rândul meu. Emoțiile parcă nici n-au existat, pășesc încrezătoare înspre pupitrul care mă aștepta și mă poziționez cu spatele înspre ecranul pe care voi rula câteva slide-uri și cu fața la public, bineînțeles. 

Pentru a înțelege mai bine acest joc de imaginație, găsești mai jos, cuvânt cu cuvânt pledoaria mea pentru Sănătatea copiilor noștri, transpusă într-o situație reală a copilului mofturos pentru că fiecare s-a confruntat la un moment dat cu refuzul celui mic de a consuma anumite alimente.

Va trebui să-ți imaginezi și tu ecranul mare din spatele meu pe care vor rula titlurile scrise cu verde în articol și fotografii cu alimente și rețete sănătoase, imagini cu copii făcând mișcare în aer liber, sau imagini cu copii sănătoși și fericiți. Am ales să nu prezint imagini cu mâncare nesănătoasă și copii care suferă de diferite afecțiuni pentru că acestea sunt mai marcante din punct de vedere emoțional și vreau ca oamenii să rămână în minte cu ce trebuie să facă pentru a trăi sănătos și nu să trăiască cu teama că li s-ar putea întâmpla și lor, pentru că e mai ușor să faci o schimbare pe viață atunci când totul vine natural și treptat, decât atunci când îți este impus sau o faci de teamă.
Așadar, acestea sunt sfaturile pe care le-aș da, sper să-ți fie și ție de folos.

”Pentru unii părinți pregătirea mesei pentru cel mic poate fi un adevărat test. Fiind vorba de comorile noastre, e normal să dorim ce e mai bun pentru ei, respectiv să luăm nota maximă de fiecare dată.
În ziua de azi, informația e la tot pasul iar ție nu-ți rămâne decât să-ți iei notițe, să aplici și să nu te abați din drumul tău spre o alimentație sănătoasă. 
Dar ce te faci când cel mic face nazuri la mâncare?

Buna ziua, sunt Irina și sunt mămica unui mofturos care m-a făcut să-mi depășesc condiția de mămică obișnuită care gătește cu ce are, să caut rețete, să probez tot felul de alimente, să ofer, să caut din nou, să încerc din nou și să reușesc, iar astăzi vreau să împărtășesc cu voi așa-zisele trucuri care m-au ajutat pe mine să-i asigur celui mic o alimentație sănătoasă, acest izvor de energie și factor de echilibru pentru corp și minte și să-l țin mai la distanță de tentațiile alimentare care se găsesc la tot pasul. 

Dacă ai și tu un mofturos acasă:

Schimbă tactica!
Cu siguranță felul în care te-ai comportat cu cel mic până acum te-a adus în situația de a avea doar câteva alimente pe care el le acceptă. Și dulce. Cât mai mult dulce. Asta nu e normal, dar mai presus de toate nu e sănătos. Copiii au nevoie de o dietă echilibrată care să cuprindă cât mai multe legume, fructe și cereale integrale dar și lactate sau carne. Dulciurile nu sunt mâncare dar nici nu trebuie interzise în totalitate. Ele pot fi înlocuite ușor-ușor cu dulciuri sănătoase, home-made sau măcar cu unele a căror etichetă conține doar ingrediente a căror denumire o cunoști și o accepti. 

Biscuiți integrali, rețeta AICI

Nu fă din mâncare o regulă, ci o rutină!
Mie nu-mi plac regulile. Sunt sigură că nici ție și cu siguranță nici copiilor tăi, mai ales atunci când vine vorba de mâncare. 
Ai putea încerca să-ți iei copilul la cumpărături și să-l lași pe el să aleagă fructele sau legumele. Cu această ocazie îl pregătești mental că diseară va mânca broccoli de exemplu și îl poți lăsa pe el să-l aleagă și să-l cântărească. Îi poți spune chiar că vei pregăti o rețetă nouă care cu siguranță va fi pe gustul lui și chiar va trebui să faci acest lucru mai ales dacă știi că nu prea agreează această legumă. 
Ce zici să fierbi puțin buchețelele de broccoli în apă cu sare apoi să le tragi la tigaie în puțin ulei de cocos cu usturoi? Îl vei servi alături de ceva ce copilul preferă gen pârjoluțe sau cartofi la cuptor ori pește. Astfel va asocia întreg ansamblul culinar cu ceva delicios iar data viitoare va accepta mai ușor o porție sănătoasă de broccoli.

Fructe și legume la discreție
Fă-ți un obicei din a avea mereu pe masă fructe de sezon, dar nu le lăsa doar de decor. Oferă-i celui mic câteva bobițe de struguri, cateva feliuțe de măr, o pară sau o felie de portocală. Acest obicei sănătos ar trebui să-l practici zilnic până în momentul în care cel mic va ajunge să ceară el: ”Mami, dar fructe nu-mi dai azi?” 
Cât despre legume, cel mai bine ar fi dacă le-ar agrea crude. Încearcă să le tai în diferite forme și mărimi. Încearcă cu morcov ras sau rondele foarte subțiri, bastonașe de țelină, fâșii de ardei gras, codiță de broccoli curățată și tăiată sau cotor de varză. E posibil să ai câteva încercări nereuțite până le va încerca însă secretul e să nu renunți. 

Mărimea contează! a porției desigur
Când vine vorba de ce mănâncă copiii noștri, nu contează doar CE mănâncă și și CÂT. Dacă cei mici sunt fani paste sau orez, ar trebui să știe că o porție potrivită pentru ei nu ar trebui să depășească mărimea propriului pumn. Restul până la sațietate ar trebui completat cu alimente din altă grupă gen legume sau lactate. 

Limitează dulciurile, nu le opri!
Copiii ar trebui să înțeleagă faptul că pe cât sunt de gustoase dulciurile, pe atât sunt de nesănătoase din cauza zahărului pe care îl conțin. Apelează la expresii de genul: O să-ți strici dinții!, O să te îngrași!,  O să te îmbolnăvești mai repede! sau O să-ți fie rău de la prea multe dulciuri! și încearcă să limitezi dulcele la 2-3 porții pe săptămână. 
Încearcă să acoperi pofta de dulce cu fructe proaspete sau încearcă combinații de merișoare, goji, curmale sau smochine.

Luați cina în familie sau lasă-l să-și invite prietenii la masă!
De obicei cei mici tind să-i copie pe cei din jur. Mâncatul nu face excepție și dacă văd pe cineva că mănâncă cu poftă un lucru, le-ar putea stârni și lor interesul pentru acel aliment. 

Înlocuiește zahărul cu miere, sirop de curmale, arțar sau agave!
Încearcă să înlocuiești zahărul pe care îl folosești la ceai cu miere de albine. 
Copilul meu când mă vedea că folosesc zahăr la vreo prăjitură vroia să-și bage degetul în gură pentru a-l uda și apoi în zahăr pentru a se lipi cât mai mult pe deget, și bineînțeles să-l manănce așa că am început să folosesc zahăr brun la prăjituri iar acesta nu prea îl mai atrăgea iar mai apoi am învățat că îl pot înlocui cu sirop de curmale, arțar sau agave. 


Gătește variat!
Oferă-i de fiecare dată copilului tău 2-3 variante legate de ce vrea să mănânce. Bineînțeles că toate variantele vor avea doar ingrediente sănătoase dar el va avea satisfacția că a ales.

Nu condiționa desertul!
Cea mai proastă abordare a desertului după masă este: ”Dacă termini tot din farfurie, primești desert!”. Încearcă mai degrabă: ”Avem și desert după masă!”. 
În primul rând nu trebuie să obligi copilul să mănânce tot din farfurie pentru a primi desert. Dacă își dorește foarte mult ceva dulce, va mânca mult prea repede ce are în farfurie cu gândul la dulce sau chiar va renunța la dulce și vei sfârși cu un copil supărat. 



Ascunde super-alimente în mâncarea comună! 
Dacă vrei să faci o salată, pregătește una în care ai ascuns și un avocado tăiat cubulețe sau 2-3 linguri de quinoa fiartă. Ori adaugă o linguriță de semințe de chia. Gustul lor e imperceptibil însă aportul nutrițional e uriaș.


Folosește: ”Mie îmi place cu...”
Cel mic nu prea se dă în vânt după iaurt? Pregătește o tartă la cuptor iar în momentul servirii pune-ți o lingură mare de iaurt deasupra spunând: ”Mie îmi place cu iaurt!” Poate va fi curios și cel mic.
A mai rămas mămăligă după o porție sănătoasă de pește la cuptor cu usturoi? Scoate o bucată de brânză, frământ-o cu foarte puțină sare și învelește-o în mămăligă. Dă-i o formă lunguiață și spune: ”Mie îmi place cu brânză, seamănă cu un urs”, cine știe, poate se mai abonează cineva la rețeta ta. 

În concluzie,
Fii un model pentru copiii tăi!
Încearcă să gătești mereu sănătos, adoptă și un stil de viață sănătos astfel încât obiceiurile alimentare pe care copilul tău le vede la tine să-i fie moștenire și să le aplice și el la rândul său atunci când va avea o familie. 
Ajutându-ți copilul să aibă un stil de viată sănătos, o alimentație echilibrată și educându-l spre alegeri sănătoase îl ajuți de fapt să întrețină această comoară care i-a fost dată la naștere: sănătatea.
Alege să trăiești sănătos!

Mulțumesc.”




* Sper că ați învățat ceva din pledoaria mea și, când voi face al doilea pas neîmpinsă de la spate de o competiție de blogging creativ precum SuperBlog2018 pentru care am scris acest articol, să-mi fiți alături sau de ce nu, în fața mea. 
Fotografiile folosite sunt de pe blogul SanoVita și din arhiva personală.


vineri, 2 noiembrie 2018

Paste cu hribi si sos de smantana


Ador hribii în orice combinație: cu paste, cu pui și smântână, fripți pe grătar, în ciorbe sau în tocănițe. Au o aromă inconfundabilă și pe lângă faptul că sunt sănătoși, pot înlocui cu succes carnea în zilele de post sau în meniul vegetarienilor.

Cel puțin la noi, în zona Bucovinei, hribii sunt foarte populari și se găsesc din belșug în pădurile de aici, iar datorită locuitorilor din zonele de munte îi poți găsi de vânzare chiar și la marginea drumului nu doar în piețe, în special toamna când apar hribii de toamnă care sunt și preferații mei.

Cea mai mare plăcere însă, e să-i culegi chiar tu și țin minte că ”în tinerețe” mergeam cu ai mei în pădure la bureți, iar cel mai mult mă bucuram când găseam câte un hrib pe sub frunze și nu mă lăsam până nu-i găseam și un frate căci așa știam eu că hribii îi găsești mereu în perechi. 

Aaa, și dacă ajungi vreodată prin Bucovina și te oprești la vreo pensiune să mănânci ceva bun, ia o porție de hribi, nu contează că sunt într-o ciulama sau tocăniță alături de o mămăliguță aburindă sau amestecați savuros într-o porție de paste, hribi să fie. O să mă pomenești!

Imaginea cu pastele cu hribi și sos de smântână pregătite și fotografiate de mine, 
cu care m-am însris la concursul LaDORNA. Arată apetisant, nu?

Rețeta pe care o propun astăzi este una care a stârnit interesul reprezentanților LaDORNA și al lui Chef Nicolai Tand care, în urma unui concurs la nivel național au ales și rețeta mea de Paste cu hribi și sos de smântână și pe care am pregătit-o ulterior la București împreună cu chef Nicolai, într-o experiență culinară unică, plină de emoție dar și de sfaturi gastronomice.


Dacă vrei să încerci această rețetă vei avea nevoie de:

400 ml smântână LaDORNA
400 g paste proaspete
500 g hribi
1 ceapă
3 căței de usturoi
pătrunjel
ceapa verde (optional)
2 linguri ulei de măsline
30 g unt
sare, piper.

Preparare:

Tăiem hribii și îi tragem la tigaie în puțin unt și ulei de măsline. 
Când sunt frumos rumeniți îi scoatem pe un șervețel de hârtie și presărăm sare grunjoasă peste ei. 
Tocăm mărunt ceapa și usturoiul și le călim în ulei de măsline. Adăugăm hribii și îi mai lăsăm lăsăm câteva minute să se pătrundă. Se poate adăuga un pic de apă peste ceapă și hribi pentru a nu se arde. Adăugăm smântâna și amestecăm. Condimentăm cu sare și piper. Fierbem sosul 10 min la foc mic. 
Între timp punem pastele la fiert în apă cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj. Le scurgem și le adăugăm peste sosul de smântâna cu hribi. Lăsăm 2 minute pe foc și adăugăm pătrunjelul tocat.
În momentul servirii se pot decora cu 2 bucăți de hribi, câteva fire de pătrunjel proaspăt și rondele fine de ceapă verde.

Ca și sfaturi: 
- Poți folosi orice tip de paste, însă cele proaspete, făcute în casă sunt mai gustoase. Eu fac de obicei din 2 ouă la 200 g făină și frământ bine aluatul vreo 10 minute. Dau la frigider jumătate de oră și când îl scot îl mai prelucrez un pic pe planșa de lucru cu făină și întind foaia foarte bine, apoi tai fâșii cu un cuțit bine ascuțit. 

- Eu am folosit Smântână pentru gătit LaDORNA 20% grăsime (ambalajul cu albastru). Ideea cu smântâna pentru gătit e că se folosește la mâncăruri care sunt ”pe foc”. Dacă încerci să folosești smântâna comună într-un sos care fierbe, riști să se ”taie”. Am observat chestia asta la ciorba rădăuțeană sau la cea de burtă, dacă o mai lăsam pe foc după ce adăugam smântâna, parcă se tăia.

- Dacă ai pus pastele la fiert în timp ce faci sosul de smântână, poți adăuga în sos un pic de apă de la paste, conține amidon și ajută la obținerea unui sos mai consistent. Am aflat asta de la chef Nicolai și cu siguranță o să folosesc acest sfat.

- Îmi place să adaug un pic de unt în uleiul în care călesc hribii și ceapa pentru savoarea mixtă dată de cele 2 ingrediente. Am văzut că se practică la marii bucătari, am testat și eu și mi-a plăcut gustul. Acum nu-i știu exact rolul, dar cred că nu ar fi prea sănătos să călim totul în unt (care e gustos), nu e la fel de gustos să călim totul în ulei de măsline (care e sănătos), așa că ne întâlnim la mijloc.

- Dacă nu ai hribi dar totuși ai vrea să încerci această rețetă, măcar de dragul pastelor și a sosului, o poți pregăti și cu ciuperci champignon (albe sau brune) sau pleurotus. 

Poftă bună!

Comentarii

Comments

Not using Html Comment Box  yet?

No one has commented yet. Be the first!

rss