miercuri, 6 iulie 2016

Tort cu ciocolata si crema de unt cu cafea
Pentru cei care iubesc ciocolata și cafeaua în egală măsură, nu există rețetă mai potrivită decât un tort care să combine cele două plăceri.

Pentru mine, cel mai perfect tort care le combină pe cele două este Tortul cu ciocolată și cremă de unt cu cafea.
Foile sunt foarte fine, dintr-un amestec de ouă, ciocolată, cafea, zahăr și aromă de migdale iar crema fină din unt cu aromă de cafea și ganache-ul de ciocolată îl fac cu adevărat deosebit.

Blatul:
4 ouă
2 linguri cafea neagră tare
1 linguriță esență de migdale
140 g ciocolată neagră
75 g zahăr brun


Ganache-ul de ciocolată:
175 g ciocolată
175 ml frișcă lichidă
75 g cremă tartinabilă de ciocolată cu alune
2 gălbenușuri
2 linguri zahăr tos

Crema de unt și cafea:
200 g unt
170 g zahăr pudră
3 linguri cafea neagră tare

Glazura:
100 g ciocolată neagră
50 g unt
2 linguri frișcă lichidă
opțional frișcă și floricele din pastă de zahăr

Pentru început pregătești o cafea tare din 100 ml apă și 2 lingurițe ness sau cafea.

Pregătești blatul așa:
Într-un vas bați bine gălbenușurile cu esența de migdale și cafeaua iar când s-a omogenizat adaugi ciocolata topită și amesteci bine.

Separat mixezi albușurile cu zahăr și când ai obținut o spumă fermă începi să încorporezi câte o lingură în crema cu ouă. Din acest aluat coci pe rând 3 blaturi într-o tavă cu diametrul de 18 cm tapetată cu hârtie de copt. Trebuie să ai grijă când răstorni blaturile să nu se rupă deoarece sunt foarte fragede.

Pregătești ganache-ul de ciocolată așa: Într-un vas topești ciocolata cu 75 ml frișcă lichidă și crema de ciocolată cu alune (eu am folosit Nutella).Mixezi gălbenușurile cu zahărul până se albesc și le adaugi la crema de ciocolată. Bați bine restul de frișcă și o încorporezi în ganache-ul de ciocolată. Păstrezi ganache-ul la frigider până pregătești crema de unt. 


Pregatești crema de unt așa: 
Mixezi untul până devine cremos și apoi adaugi treptat zahărul pudră și amesteci bine. La sfârșit adaugi cafeaua și omogenizezi. Dai la rece 15 minute.Asamblezi tortul așa: Pe un platou așezi primul blat apoi jumătate din ganache-ul de ciocolată. Peste ganache-ul de ciocolata pui un strat din crema de unt, apoi un alt blat, restul de ganache, crema de unt și ultimul blat.

Pentru glazură topești pe baie de aburi ciocolata cu unt și amesteci. Adaugi 2 linguri de frișcă lichidă și omogenizezi. Lași glazura la răcit până se întărește puțin cât să o poți întinde peste tort și pe lateralele acestuia.


Pentru ornat eu am folosit floricele din pastă de zahăr și frișcă.


Comentarii

Comment Box is loading comments...