Fac parte din generaţia născută înainte de '89, crescută de la câteva luni la bunici la ţară până am început şcoala şi apoi cu cheia legată de gât prin faţa blocului deoarece mamele nu aveau decât 3 luni concediu de maternitate iar serviciul era serviciu pentru parinţi şi fiecare se descurca aşa cum putea.
Şi s-au descurcat ai mei: am crescut mare şi sănătoasă cu mâncare aşa puţină cum se găsea atunci, cu lapte la sticlă luat după ore întregi de stat la coadă de la 4 dimineaţa până se deschidea alimentara, cu banane cumparate de verzi (şi alea pe sub mână) care stateau cate o săptămână in dulapul cu haine până se coceau cât de cât.
Noroc că bunicii mei aveau o vacă cu lapte iar în vacanţele de vară aveam lapte la discreţie. Era bucuria noastră când bunica punea lapte la prins şi amestecam smântâna de pe vasul cu lapte cu zmeură sau capşuni din gradină, un pic de lapte acru şi foarte puţin zahăr şi făceam câte un Delicios pentru fiecare copil de pe uliţă. Iar când punea laptele la fiert în ceaunul în care făcuse mămăliga, de-abia aşteptam să-l terminăm şi să ne bucurăm de răzălitura aceea de pe fundul ceaunului din coaja de mămăligă îmbibată cu lapte; mie cel puţin mi se părea extraordinară. De laptele prins nici nu mai zic. După două zile de stat la temperatura camerei, laptele se transformă în cel mai bun şi răcoros iaurt, lapte acru sau chişleac cum i se mai spune la noi în zona Bucovinei.
Acum bunicii sunt prea bătrâni pentru a mai ţine o vacă şi a mă alimenta în permanenţă cu lapte proaspăt aşa că îmi procur iaurtul pentru familia mea de la Danone.
Iaurtul produs în fabrica Danone beneficiază de calitatea controlată a materiei prime şi de condiţii de igienă deosebite, fiind preparat în cuve mari, etanşe, spălate şi dezinfectate, ambalat în pahare de unică folosintă, închise ermetic şi menţinut în lanţ de frig (între +2 şi +4 grade Celsius) pentru a nu-şi modifica aspectul şi gustul.
Pentru că este fermentat şi igienic preparat, iaurtul "de fabrică" poate fi păstrat în frigider mai multe săptămâni, in timp ce laptele fermentat în casă trebuie consumat cât mai curând, înainte ca bacteriile de alterare să îşi modifice gustul, mirosul şi aspectul. Iar ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că laptele din care sunt produse iaurturile de la Danone provine de la peste 8.000 de văcuţe din ferme româneşti. Zilnic, prin programul Danone de dezvoltare a fermelor se produc suplimentar 70 de tone de lapte. Lucrul acesta chiar nu îl ştiam şi chiar dacă e evident ca de undeva provine tot laptele din care sunt produse iaurturile, în mintea mea îmi imaginam o fermă mare a celor de la Danone de unde laptele este colectat şi dus în fabrică. Susţinerea fermierilor români mi se pare un lucru extraordinar.
Iaurtul de la Danone este produs după un procedeu tradiţional. Laptele de vacă este pasteurizat pentru a distruge speciile de microbi care ar putea avea o influenţă negativă asupra calităţii produsului sau chiar asupra sănătăţii consumatorului. Laptele este răcit, se introduc fermenţi (bacterii lactice selecţionate), se aduce la temperatura de fermentare şi apoi este ambalat în pahare închise etanş într-o cameră unde temperatura este menţinută constant şi unde laptele se transformă în iaurt. Din acest punct de vedere, condiţiile în care se produc aceste iaurturi sunt net superioare cu ce avem fiecare în propria locuinţă, iar iaurtul este mult mai sigur decât cel pregătit în casă. Acesta este şi unul din motivele pentru care iaurtul rezistă fără conservanţi atât de mult timp.
Pe lângă igiena impecabilă în care este produs, păstrarea în lanţ de frig sau modul de ambalare, şi acidul lactic rezultat din fermentarea laptelui îi conferă iaurtului o auto-protecţie. Acidifierea este o metodă obişnuită de a feri alimentele de alterare şi de a le păstra timp îndelungat, aşa cum se întâmplă şi în cazul murăturilor.
Dacă veţi avea curiozitatea să aflaţi mai multe despre iaurturile Danone, vă invit pe pagina lor: www.danone.ro unde veţi găsi răspuns la absolut toate întrebările, începând cu povestea Danone, misiunea Danone, beneficiile iaurtului precum şi sfaturi pentru o viată sănatoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu