Ingrediente:
1 kg faina alba
7
oua
300
ml lapte200 ml ulei
250 gr nuca macinata
250 gr zahar
125 gr drojdie
1 lingura cacao
2 lingurite zahar pudra
3 plicuri zahar vanilinat
1 esenta de rom
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 praf sare
Intr-un
vas punem 5 linguri de faina peste care adaugam 100 ml de lapte fierbinte.
Amestecam bine faina oparita si lasam sa se racoreasca pentru a putea adauga
drojdia.
Frecam
bine drojdia cu o lingurita de zahar apoi, dupa ce s-a racit faina oparita o
amestecam cu drojdia. Cernem faina într-un vas mai mare iar in centru punem
drojdia cu faina oparita si lasam 20 minute la dospit.
Frecam
galbenusurile cu 1 lingurita sare, adaugam 200 gr. zahar, zaharul vanilat,
esenta de rom si coaja de lamaie. Adaugam restul de lapte caldut si incepem sa turnam
acest amestec peste maiaua facuta din drojdie, amestecand cu mana si luand
faina din lateralele vasului. Din cand in cand inmuiem mainile in uleiul caldut
si framantam foarte bine aluatul. Dupa aproximativ jumatate de ora de
framantat, aluatul este gata. Facem o bila din el, il punem într-un vas, il
acoperim cu un prosop si il lasam într-un loc cald pana isi dubleaza volumul.
Pentru
umplutura frecam bine cu mixerul cele 7 albusuri, adaugam si 5 linguri cu zahar
tos in ploaie si mixam pana ce albusurile incep sa se intareasca. Incorporam si
nuca macinata, 4 linguri de lapte, esenta de rom, 1 lingura cu varf de cacao si
amestecam foarte bine.
Impartim
aluatul in 2 si intindem fiecare bucata pe rand. Ungem fiecare bucata cu
compozitita de nuca, presaram stafide si rulam. Punem cei 2 cozonaci in tavi tapetate cu hartie de
copt. Ungem cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si
lasam cozonacii 20 min sa creasca in tava, apoi ii dam la cuptor pentru aproximativ
o ora.
Dupa
ce s-au copt cozonacii ii lasam sa se raceasca in tava si ii pudram din
abundenta cu zahar pudra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu