marți, 12 octombrie 2021

Alegeri naturale de la Fares

 Cea mai mare bucurie a mea este atunci când copilul meu este sănătos. Nu contează dacă mai face câte o prostioară, dacă nu mănâncă tot din farfurie sau dacă se încăpățânează să-mi dovedească faptul că el are dreptate, atâta timp cât știu că e sănătos, totul e perfect. Acum că a mai crescut, lucrurile par mai simple. Îmi aduc aminte când începuse grădinița și după o săptămână, maxim două de mers în colectivitate urma o perioadă de stat acasă din cauza balaurilor și crocobaurilor pe care îi aducea acasă sub tot felul de forme: de la roșu în gât, muci, tuse, până la febră sau vărsături. Primul an a fost groaznic, dar bănuiesc că toți sunt așa, ca niște puiuți de-abia ieșiți din ou, atât de firavi și neputincioși în fața virușilor și a bacteriilor. Îmi mai aduc aminte uneori de nopțile nedormite în care mă uitam la el cum doarme și mă rugam ca până dimineața să se întâmple o minune și să se facă bine. Câteodată se mai întâmpla și câte o minune și dimineața era ca nou, însă de cele mai multe ori o răceală din asta îl ținea mult și bine și ajunsesem să cred că acea vorbă care spunea că orice răceală ține 7 zile cu tratament sau o săptămână fără, e o minciună, căci după un episod din acesta cu răceală rămânea și câte 2 săptămâni cu câte o tuse de nu mai știam ce să-i dau sau ce să-i fac.


Adevărul e că în primul an de grădiniță a fost groaznic însă toate prietenele mele îmi spuneau că e normal, că așa răcesc toți copiii la început când intră în colectivitate și că ușor, ușor imunitatea lor va crește și vor răci din ce în ce mai puțin. Bineînțeles că nu puteam sta cu brațele în sân să aștept să crească și să sper că va trece ușor peste toate provocările legate de sănătate specifice vârstei și mediului în care trebuia să meargă. Din acest motiv am început să caut tot felul de soluții naturale, în special combinații din plante, produse apicole și uleiuri esențiale pentru a-i întări imunitatea sau pentru a trece mai ușor peste aceste episoade de răceală.

Am avut și un fel de mentor în toată această călătorie a mea, pe bunicul meu care era o adevărată enciclopedie a plantelor în general și a plantelor de leac în special. Chiar dacă acum nu-l mai am lângă mine să mă sfătuiască ce și cum să folosesc, încă mă inspiră și mi se întâmplă deseori să ma gândesc la el și să mă întreb: el ce ar face? Ce minune a naturii ar folosi? Și atunci, ca din senin îmi răsună în minte sfaturile lui și găsesc întotdeauna soluția potrivită.

De la el am învățat cum arată și cum se folosesc multe plante medicinale, o parte dintre ele găsindu-se în mica lui ”grădină de leac” cum îi spunea el, și de care avea mare grijă, iar după o parte umblând chiar eu cu bunicul pe dealuri, în funcție de perioada în care se recolta fiecare plantă. Și mai țin minte cum îl ajutam la sortatul plantelor, cum făceam buchețele, le agățam de o grindă în pod și le lăsam la uscat. Altele erau înșirate pe coli de hârtie, iar după ce se uscau erau puse în pungi de hârtie, cutii de carton sau unele în borcane de sticlă. Tot de la el am învățat că există plante pentru orice afecțiune, și că dacă alegi natura să-ți fie vindecare, corpul îți va mulțumi.

După atâția ani petrecuți pe lângă el, mi-au rămas întipărite în cap câteva informații de bază pe care le folosesc și după care mă ghidez atunci când fac alegerile naturale cu care m-a obișnuit: anasonul, gălbenelele, menta, mușețelul sunt bune pentru stomac, cătina, echinacea pentru imunitate, arnica pentru răni, vânătăi, entorse, coada șoricelului pentru enterocolite, colici, boli diareice, rostopasca e perfectă pentru negi, sunătoarea pentru stări depresive, tulburări nervoase, valeriana este sedativ iar cimbrișorul, care este și planta mea preferată e perfectă în afecțiunile respiratorii.

  Echinacea în Grădina Botanică din Cluj

Pentru cei care nu au un bunic care să îi inspire în viața de zi cu zi să facă alegeri naturale, există Fares, un brand care oferă românilor remedii naturiste de calitate din 1929, din locul cu cea mai vastă istorie în cultivarea și procesarea plantelor medicinale, Orăștie, situat chiar la poalele Sarmizegetusei.

Fares cultivă sănătate pentru oameni, cu tezaurul de plante medicinale din inima Daciei, prin tradiția folosirii lor și pentru păstrarea valorilor umane ale acestor locuri, oferă oamenilor remedii eficace și sănătoase din plante medicinale, învățând prin tradiție și descoperind prin știință.

De-a lungul timpului am încercat multe din ceaiurile celor de la Fares și pe lângă cele clasice, preferatele mele sunt Ceaiul de Toamnă și Ceaiul de Iarnă, sunt atât de parfumate și cu o aromă atât de intensă încât e o adevărată plăcere să le savurezi.


Produsele de la Fares sunt făcute din plante alese cu grija și sunt foarte variate: ceaiuri, capsule cu uleiuri esențiale, comprimate, ovule, tincturi, creme și siropuri iar ultima dată am intrat în contact cu cele din gama Plantusin: Sirop Plantusin Forte ( și fratele geamăn, varianta pentru copilași), ceaiul Plantusin la plic, antibronșic și comprimantele Plantusin de supt.



Plantusin forte, R25, sirop – cuprinde 18 plante și 6 uleiuri esențiale cu efect puternic antitusiv care fluidifică secreţiile bronşice, favorizează expectoraţia, este calmant, antitusiv cu efecte favorabile în tusea spastică, emolient (protejează mucoasele iritate), antiseptic al căilor respiratorii.

Este recomandat în tuse cu expectoraţie, spastică, iritativă, în bronşită, astm bronşic, în afecţiuni pulmonare cronice si conține: extracte apoase de: frunze de podbal, Grindelia, rădăcină de hrean, lichen de piatră, rădăcină de iarbă mare , cimbrişor, frunze de iederă, extract uscat de ghimbir, rădăcină de ridiche neagră, rădăcină de lemn dulce, muguri de plop, muguri de pin, scai vânăt, trei fraţi pătaţi, extract uscat 5:1 de Grindelia, scaiul vântului, piper, extract uscat 4:1 de roua cerului - min. 35%, în proporţie variabilă; antioxidant: vitamina C 1,2%; uleiuri esenţiale de:scorţişoară, lămâie, fenicul, lavandă spic, eucalipt, cimbru - min. 0,14%, în proporţie variabilă; conservant: sorbat de potasiu.



Plantusin pentru Copii, R35

Acționează atât în tusea seacă prin efect de calmare, cât și în tusea productivă prin efect fluidificant care favorizează expectorația, conține 11 plante medicinale cu efect blând și sigur, este îndulcit natural, cu fructoză.

Acest sirop conține sirop de fructoză 79%; extracte apoase de plante: muguri de pin, frunze de pătlagină, cimbrişor, flori de tei, flori de salcâm, rădăcină de nalbă mare, trei frați pătați, scai vânăt, Grindelia, scaiul vântului, extract uscat 4:1 de roua cerului - min. 20%, în proporţie variabilă; antioxidant: vitamina C 1,2%; conservant: sorbat de potasiu.


Plantusin (antibronșic), R26, ceai la plic



Acest ceai favorizează expectorația și fluidifică secrețiile bronșice și calmează iritațiile gâtului,

Conține: Șovârv 30%, muguri de pin 15%, frunze de pătlagină 15%, cimbru 10%, cimbrişor 7%, rizomi de ghimbir 7%, flori de tei 7%, scaiul vântului 3%, lichen de piatră 3%, cuişoare 3%.


Plantusin calmant, R44, comprimate de supt



Au un efect emolient, balsamic asupra mucoaselor uscate şi iritate ale tractului respirator, contribuind la instalarea unei senzaţii confortabile la acest nivel, susţine fluidizarea şi eliminarea secreţiilor bronşice, ajută la reducerea inflamaţiilor la nivelul mucoaselor tractului respirator, contribuie la combaterea microorganismelor potenţial patogene la nivelul tractului respirator și la împrospătarea şi uşurarea respiraţiei.

Un comprimat conține:extracte moi de: scaiul vântului, flori de ciuboţica cucului, rădăcină de nalbă, lichen de piatră, uleiuri esenţiale de: eucalipt, pin, fenicul, anason, coada şoricelului și tinctură de propolis.


Alegeri naturale vă doresc și vouă.

Articol scris pentru Superblog2021
Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...