joi, 30 iunie 2016

Prajitura cu gem si aluat ras deasupra


Își mai aduci aminte de prăjitura bunicii, a mamei sau a vecinei cu aluat ras deasupra? Sigur ai gustat-o pe undeva și ți-a rămas în minte. Eu o pregătesc ori de câte ori dau cu ochii de vreun borcan cu gem în cămară și mă gândesc că aș face ceva cu el, în afară de clătite. 
Este o prăjitură fragedă și aromată, ușor de făcut, cu ingrediente puține și care nu necesită mare experiență în prăjiturit. În plus, poate fi păstrată până la o săptămână la temperatura camerei fără nicio problemă (dar în mod sigur nu va mai rămâne nimic după 2-3 zile).

Iată de ce ai nevoie: 

3 ouă
200 g unt
500 g făină
200 g zahăr pudră
Arome: coajă de lamâie, portocală sau esență de rom
1 pliculeț praf de copt
1 borcan cu gem de prune sau alt gem preferat
miez de nucă mărunțit prin mașina de tocat sau cu cuțitul

Freci bine untul cu zaharul pudră (de preferat cu o lingură de lemn) și începi să adaugi ouăle, unul câte unul, până sunt complet încorporate. 
Adaugi aromele și amesteci bine.
Făina o amesteci cu praful de copt și o adaugi în ploaie peste crema de ouă cu unt. 
Începi să frămânți aluatul până devine omogen și nu se mai lipește de mâini. 
Din aluatul obținut rupi o bucată cam de mărimea unei mandarine pe care îl pui în folie alimentară și îl dai la congelator pentru câteva minute.  Întinzi restul de aluat după forma tăvii, tapetezi tava cu unt și făină și așezi aluatul în tavă. 
Amesteci gemul cu nuca mărunțită și îl întinzi peste aluat. 


Scoți bila de aluat de la congelator și o răzuiești deasupra prajiturii (dacă ți se pare că aluatul nu e suficient de tare pentru a putea fi dat pe răzătoare, îi mai poți adăuga puțină făină).



Dai prăjitura la cuptor la foc mediu timp de aproximativ 60 minute sau până începe să se rumenească deasupra.



Rezultatul este excepțional. Garantez!