luni, 15 septembrie 2014

Ketchup de casa


In ceea ce priveste conservele pentru iarna, muraturile, sucul de rosii sau ketchup-ul folosit toata iarna la pizza sau fripturi, atat cat pot, incerc sa le pregatesc in casa cu ingrediente cat mai naturale din gradina bunicilor sau cumparate din piata de la oameni simpli de la tara care nu stropesc culturile asa cum se intampla in cazul celor care produc strict pentru comert iar interesul lor este sa produca cat mai mult pentru a scoate un profit cat mai mare.
Consider ca sanatatea mea si a familiei mele este foarte importanta si atunci incerc pe cat posibil sa mancam cat mai sanatos.
Reteta pe care o folosesc de ani buni pentru a pregati sucul de rosii o gasiti aici: http://esticeeacemananci.blogspot.ro/2013/09/suc-de-rosii-aromat.html

Cat despre ketchup, probabil multi nici nu se gandesc ca pot renunta la ketchup-ul din comert si ca il pot inlocui cu cel pregatit in casa. Daca v-ati face putin timp sa analizati ingredientele folosite de producatori, veti observa pe langa apa, pasta de tomate, zahar, sare si otet mai folosesc si amidon modificat, sorbat de potasiu (E202) sau benzoat de sodiu (E211) care combinate cu alte substante din alte alimente din comert pot avea pe termen lung efecte negative asupra organismului.
Si atunci cel mai bine ar fi pe cat posibil sa incercam sa pregatim in casa ceea ce se poate pregati cat mai sanatos.
Reteta de ketchup este simpla: rosii, ardei kapia, ceapa, usturoi, zahar, otet, sare si condimentele preferate.
Mai jos gasiti cantitatile folosite de mine si reteta de ketchup de casa. Va garantez ca gustul este deosebit si va fi apreciat de intreaga familie si prieteni.

10 kg rosii
3,5 kg ardei kapia
5 cepe
5 catei usturoi
100 ml otet
5 linguri de zahar
1 lingura sare grunjoasa
1 lingurita boia de ardei dulce
3-4 foi de dafin
Piper, busuioc, oregano

Rosiile se spala, se taie in 4 si se trec prin masina de tocat cu separator pentru seminte.
Ardeii capia se coc pe gratar sau grill si se curata de pielita apoi se dau prin masina de tocat impreuna cu ceapa si usturoiul. Puteti la fel de bine sa le maruntiti impreuna in cuva robotului sau cu ajutorul blenderului.



Intr-un vas pe foc se pune sucul de rosii si frunzele de dafin si se lasa sa traga cateva clocote. 


 Se adauga si pasta rezultata din ardei, ceapa si usturoiul si se lasa la fiert la foc mic pana in momentul in care compozitia incepe sa se ingroase. Adaugati apoi condimentele: boiaua de ardei, sare, piper, busuiocul si oregano apoi zaharul si otetul. Mai lasati pe foc 20 -30 minute apoi lasati la racit.  La sfarsit scoateti foile de dafin din ketchup.




Va recomand sa mai treceti o data compozitia prin blender pentru a obtine o consistenta mai fina, asemanatoare ketchup-ului din comert.


Cat este inca cald, turnati ketchup-ul in sticle sau borcane mai mici bine spalate (eventual si sterilizate 10 minute in cuptor), infiletati capacele si le puneti la sterilizat 20 minute intr-o oala mare cu apa si un prosop pe fund.



Le depozitati in camara si va bucurati toata iarna de gustul desavarsit al ketchup-ului de casa.