luni, 30 iunie 2014

Scrisoare deschisa Domnului Primar

Stimate Domnule Primar,

Vă scriu cu mândrie în suflet în calitate de cetăţean al oraşului Suceava pentru a felicita ideea minunată pe care aţi avut-o de a înscrie oraşul nostru în competiţia pentru titlul de Oraşul Reciclării 2014 alături de alte 31 de municipalităţi. 

Ştiu că lupta este strânsă şi că toţi cei înscrişi îşi doresc să câştige această competiţie întrucât premiul oferit nu este deloc de neglijat. Pe lângă titlul de Oraşul Reciclării, care ar reprezenta un motiv în plus de mândrie pentru cetăţenii oraşului nostru, premiul cel mare mai include şi o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 Euro. Acest lucru ar fi extraordinar pentru zona din centrul Sucevei, proaspăt modernizată, dar care deocamdată nu dispune de o zonă eco wi-fi unde tinerii suceveni, studenţii sau viitorii oameni de afaceri ai Sucevei ar putea petrece timpul liber scriind proiecte pe laptop-urile personale sau tablete, ar putea naviga pe internet în voie pentru a găsi idei de promovare a oraşului sau idei de business, fără a mai umple barurile şi terasele, aşa cum se întâmplă în prezent deoarece acolo conectivitatea la internet e gratuita.


Pentru a câştiga această competiţie trebuie să dovedim că suntem cei mai buni în ceea ce priveşte calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor, conştientizarea şi mobilizarea populaţiei pentru a separa deşeurile şi trebuie să avem cea mai mare cantitate de deşeuri de ambalaje colectate.

În ceea ce priveşte calitatea serviciilor, am observat că în ultima jumătate de an instituţiile pe care le-am frecventat cu diverse probleme personale sau de serviciu (Primărie, Prefectură, Administraţia Financiară, Registrul Comerţului, Direcţia Silvică) au fost dotate cu coşuri de gunoi ideale pentru colectarea selectivă a deşeurilor, inscripţionate conform legii - albastru pentru hârtie, verde pentru sticlă şi galben pentru plastic/metal. Însă am întâlnit şi instituţii (Oficiul Poştal de pe Mărăşeşti) unde lângă un perete erau 3 cutii din carton cu câte un afiş pe care scria: HARTIE, STICLĂ, PLASTIC/METAL. Acest lucru mi se pare inadmisibil într-un oraş precum Suceava, cu peste 92.000 de locuitori şi cred că Primăria ar trebui să aloce nişte fonduri pentru acest lucru sau dacă nu, să îi oblige să respecte aceste reguli prin diferite sancţiuni. Cheltuiala nu ar fi mare, având în vedere că în majoritatea instituţiilor există aceste coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă. 

În ceea ce priveşte conştientizarea şi mobilizarea populaţiei pentru a separa deşeurile, dacă îmi permiteţi, aş dori să vă sugerez distribuirea de flyere în care să fie arătată importanţa colectării selective pentru mediu.

Cu toţii ştim că reciclarea hârtiei înseamnă transformarea deşeurilor de hârtie în noi produse de hârtie însă mulţi nu ştiu că efectele dezvoltării industriei celulozei şi hârtiei sunt dezastroase pentru mediul înconjurător prin defrişări, poluarea aerului prin fabricile de celuloză şi incineratoarele de deşeuri. În ceea ce priveste defrişarea, lumea pierde în prezent peste 14 milioane de hectare de pădure în fiecare an, o suprafaţă mai mare decât Grecia, alte zone imense fiind afectate de efectele secundare ale defrişării: fragmentarea şi degradarea solului, alunecările de teren, dispariţia speciilor exotice şi poluarea. Milioane de specii de păsări îşi pierd astfel locul în care îşi pot face cuiburi. Copacii stochează cantităţi mari de carbon, contribuind la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Atunci când aceştia sunt tăiați, mare parte din carbonul stocat ajunge înapoi în atmosferă. Aşadar, reciclarea hârtiei ajută la păstrarea ecosistemelor şi economisirea unor resurse naturale epuizabile. 
Şi ăsta e doar un exemplu; sticla, plasticul şi metalul afectează şi ele mediul din cauza rezistenţei foarte mari la afecţiunea factorilor naturali. 

Pentru anul următor când lumea începe să plătească impozitele la Primărie, aş sugera să se ofere gratuit la ghişeu câte un calendar care să aibă imprimat pe o faţă informaţii care să ajute la stimularea spiritului sucevenilor de iubitori ai mediului înconjurător. Cheltuiala va fi mică însa efectele viitoare vor fi mari.

Şi dacă pentru cei de o anumită vârstă schimbarea obiceiurilor de zeci de ani poate constitui o problemă, am putea încerca soluţionarea pe termen lung a acestei probleme prin vizite în şcoli cu scop informativ. Copiii sunt receptivi la nou şi ar putea fi stimulaţi chiar în sala de clasă să colecteze selectiv resturile alimentare de hârtie sau sticlele din plastic în care îşi aduc apa sau sucul. Şi poate astfel îşi vor trage părinţii de mânecă atunci când încearcă să arunce resturile menajere alături de sticle din plastic, doze din aluminiu sau cutii din carton.

Eu vă doresc mult succes în Bătălia pentru Orasul Reciclării şi sper ca ideile mele să vă fie de folos, dacă nu pentru anul acesta, măcar pe viitor.



Cu respect şi consideraţie
Calistru Irina
Cetăţean al oraşului Suceava
Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...