marți, 13 mai 2014

Prajitura portugheza cu portocale


Ador portocalele, nu doar pentru gustul lor ci si pentru proprietatile lor benefice asupra sanatatii (contin vitamina C, vitamina A, calciu si potasiu). Si pentru ca suc de portocale am tot facut, de aceasta data le-am folosit la o prajitura a carei reteta e originara din Portugalia dar care e atat de buna incat am ajuns sa o fac deseori pentru familia mea, atat sub forma de tort in tava rotunda, cat si in tava dreptunghiulara sau patrata.
Ingredientele sunt pentru o forma rotunda de 24-26 cm diametru.

Pentru blat aveti nevoie de:
4 oua
125 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita coaja de portocala rasa
100 g faina
1 plic praf de copt
esenta de portocale (optional)

Pentru crema si decor:
400 ml lapte
100 ml suc Tedi de portocale 
1 plic praf budinca de vanilie
100 g unt
150 g frisca lichida
2-3 portocale


Pentru inceput se separa albusurile de galbenusuri, galbenusurile se bat cu zahar si zaharul vanilat, se adauga coaja de portocala, esenta si 4 linguri de apa calduta. Se adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt si se amesteca, apoi se incorporeaza si albusurile batute spuma cu un praf de sare.
Se tapeteaza o forma cu unt si faina si se toarna compozitia. Se netezeste si se da la cuptorul incins in prealabil pentru 20 de minute.




Laptele se pune la fiert.
Praful de budinca se amesteca cu sucul de portocale apoi se toarna in laptele de pe foc si se continua sa se amestece pana cand budinca incepe sa se ingroase. Cand budinca este gata, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. 
Frisca se bate la mixer pana se intareste.
Untul se taie in bucati mari si se incorporeaza in budinca apoi se adauga si frisca si se omogenizeaza (puteti pastra cateva linguri de frisca pentru ornat).
Optional putetia dauga in aceasta crema alune sau migdale macinate marunt, vor da un gust deosebit prajiturii.


Se sectioneaza blatul pe orizontala. Se aseaza primul blat pe un platou si se pune in jurul sau inelul pentru torturi. Se unge primul blat cu jumatate din crema, se pune al doilea blat, un strat de felii de portocala si restul de crema.





Pentru ornat folositi felii de portocala si frisca sau puteti imbraca tot tortul in crema de unt, asezati cateva felii subtiri de portocala si presarati alune macinate peste el.

Dupa cateva ore de stat la frigider este absolut delicios.