miercuri, 2 aprilie 2014

Rulouri cu sparanghel (de post)


Un aperitiv al carui ingredient special este sparanghelul, o leguma care mai poarta si denumirea de "hrana regilor" iar la cat de scump este, eu zic ca isi merita aceasta denumire. 
Daca aveti si alte curiozitati despre sparanghel, gasiti un articol destul de amplu pe CSID.ro (click AICI) 
Eu ma voi limita doar la a va prezenta o idee despre cum sa-l pregatiti, macar din curiozitate si merita incercata aceasta reteta.

Aveti nevoie de:
un pachet foietaj 
10 fire de sparanghel
2 linguri alune sarate
2-3 linguri pasta gogosari
2-3 linguri sos de rosii
1 lingurita sos chilli
1 legatura patrunjel
75 g specialitate vegetala tip cascaval
1 lingura maioneza vegetala (optional)


Foietajul se lasa la temperatura camerei pentru a se dezgheta.
Se pune o oala cu apa cu sare la fiert, in momentul in care apa a inceput sa fiarba se adauga sparanghelul taiat in jumatati, se reduce focul si se lasa sparanghelul sa fiarba 2-3 minute in apa cu sare, se scoate si se transfera intr-un vas cu apa cu gheata pentru a opri brusc procesul de fierbere.Se scoate si se aseaza pe prosoape absorbante de bucatarie pana pregatim restul ingredientelor.


Intr-un vas amestecam sosul de rosii, pasta de gogosari, sosul chilli, alunele tocate marunt si patrunjelul. 


Intindem foietajul si cu ajutorul unui cutit taiem fasii late de 7-8 cm. Asezam compozitia in strat uniform pe fiecare fasie in parte, apoi presaram specialitate vegetala (daca nu tineti post o inlocuiti cu cascaval) 




Impartim fiecare fasie in bucati de aproximativ 10 cm, punem cate 2-3 buchetele de sparanghel intr-o margine si rulam.


Asezam rulourile pe hartie de copt, si le dam la cuptor pentru 25-30 minute. Daca doriti le puteti unge cu maioneza vegetala, vor avea un "bronz" mai frumos. 


Se lasa la racit in tava apoi se transfera pe un platou. 
Se pot servi atat caldute cat si reci.