miercuri, 12 martie 2014

Gratin de broccoli cu praz si ciupercute



O combinatie delicioasa de praz, broccoli, sunca, telemea si ciupercute imbracate intr-un amestec de ou cu smantana, aromatizate cu patrunjel si gratinate cu cascaval afumat...o nebunie culinara care face ca papilele gustative sa o ia razna!

Aveti nevoie de:
1 punga broccoli congelat (sau proaspat, oparit cateva minute) 
1 borcan ciuperci intregi
1 fir praz
2 catei usturoi
350 g sunca de curcan
150 g telemea
6 oua
1 legatura patrunjel
100 g unt
1 lingura faina
1/2 lingurita sare si piper
200 g cscaval afumat
4 linguri smantana


Prazul se curata, se spala si se taie rondele. 


Sunca se taie cubulete.
Se pune prazul cateva minute la calit in putin unt. Se adauga si cateii de usturoi tocati marunt si se condimenteaza cu sare si piper. Se scoate din tigaie si in locul lui se lasa cateva minute buchetelele de broccoli congelate, pana incep sa se inmoaie. Se adauga o piscatura de sare (daca folositi broccoli proaspat, acesta se opareste 2-3 minute si se pune direct in vasul pentru cuptor)


Ciupercile se scurg de zeama. Ouale se bat bine cu un praf de sare, se adauga smantana, lingura de faina si patrunjelul tocat marunt.

Intr-un vas tapetat cu unt se aseaza rondelele de praz.
Adaugam un strat de sunca apoi buchetelele de broccoli.



Radem telemeaua peste broccoli.
Asezam din loc in loc cate o ciupercuta.



La sfarsit turnam amestecul de oua cu smantana in strat uniform. Din loc in loc punem aschii din untul ramas. Cu o furculita amestecam usor astfel incat compozitia de oua sa se raspandeasca uniform si dam la cuptor pentru 50-60 minute.


Dupa aproximativ 30 minute scoatem tava de la cuptor si radem cascavalul afumat pe deasupra apoi dam din nou la cuptor pana cand cascavalul incepe sa faca o crusta usor inchisa la culoare.



Acest fel de mancare se serveste cald; se poate adauga o lingura de smantana deasupra in momentul servirii. 



Pofta buna!