miercuri, 29 ianuarie 2014

Tort Zebra cu portocale


Astazi impartasesc cu voi reteta Tortului Zebra cu crema de portocale pregatit pentru aniversarea unui anisor de viata a puiului meu, reteta inspirata din paginile Caietului cu retete al Violetei. 

Ingrediente: 

pentru blat: 
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
1 plic praf de copt
cateva picaturi esenta de portocale

pentru insiropat:
200 ml suc natural din portocale
3 linguri zahar

pentru crema de vanilie: 
1 plic budinca vanilie
250 ml lapte
3 linguri zahar
1 lingura esenta vanilie (sau o fiola)
200 ml frisca lichida
1 plic gelatina 


pentru crema de portocale:
1 plic budinca frisca
250 ml suc Tedi (morcov, mar si portocale)
3 linguri zahar
1 lingura esenta portocale (sau o fiola)
200 ml frisca lichida
1 plic gelatina


pentru glazura:
100 gr ciocolata alba Milka (trebuie sa fie o ciocolata buna, exclus ciocolata de menaj)
50 ml frisca lichida


pentru jeleu:
300 ml suc natural din portocale
4 linguri zahar
2 plicuri gelatina 


pentru decor:
portocale
cocos 


Mod de preparare

Intr-un vas mixam ouale intregi cu zaharul pana incepe sa se ingroase compozitia, adaugam faina in ploaie si plicul de praf de copt. Omogenizam si adaugam si cateva picaturi de esenta de portocale. 

Tapetam o forma de tort cu fund detasabil (diametrul de 28 cm) cu hartie cerata, turnam compozitia si dam la cuptor pentru aproximativ 35-40 minute. Daca doriti sa fie mai inalt tortul, puteti folosi o tava mai mica (24-26 cm) si 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, jumatate plic praf de copt, la aceeasi cantitate de crema.





Pregatim siropul din 200 ml suc natural din portocale si 3 linguri de zahar, il lasam sa dea un clocot apoi il lasam la racit.

Batem bine frisca cu mixerul pana devine ferma, apoi o dam la rece.

Cand blatul s-a rumenit usor deasupra, il scoatem pe un gratar, il lasam sa se raceasca apoi il sectionam pe orizontala.
Punem un blat pe un platou si in jurul lui inelul reglabil, apoi il insiropam cu jumatate din sirop.


Pregatim doua vase pe foc: in unul punem laptele cu budinca de vanilie si zaharul iar in celalalt sucul cu budinca de frisca si zaharul. 



Lasam la foc mic si amestecam continuu pana incep sa se ingroase apoi oprim focul. Adaugam esenta de vanilie in budinca cu lapte si cea de portocale in cea de frisca, omogenizam si punem deasupra fiecarui vas cate o bucata de folie alimentara pentru a nu prinde pojghita (folia se pune direct pe budinca, nu pe vas). Lasam cremele sa se raceasca apoi amestecam fiecare crema in parte cu jumatate din cantitatea de frisca.


Hidratam cele 2 plicuri de gelatina in 100 ml apa, o topim pe bain-marie apoi o impartim in mod egal in cele 2 creme. Omogenizam foarte bine fiecare crema in parte apoi cu ajutorul unei linguri incepem sa punem crema pe blat. Mai intai punem chiar in centru o lingura de crema de vanilie, apoi peste ea alta de portocale si tot asa, una peste alta pana terminam ambele creme si obtinem mai multe cercuri concentrice.




La final asezam si cel de-al doilea blat deasupra si il insiropam apoi il dam la rece pana pregatim glazura.

Rupem ciocolata in bucatele si o topim pe baie de aburi apoi adaugam si frisca lichida si omogenizam. Lasam putin sa se raceasca pana incepe sa se intareasca  si o adaugam peste tort.
Dam la rece si pregatim jeleul din suc de portocale, zahar si gelatina topita pe baie de aburi. Turnam usor peste tort si dam la frigider, de preferat pana a doua zi cand vom inlatura inelul de tort, vom stropi usor marginile tortului cu suc de portocale si vom presara nuca de cocos apoi fiecare orneaza dupa inspiratie.





Concluzia dupa degustare va fi in mod sigur unanima: ABSOLUT DELICIOS!!!