joi, 26 septembrie 2013

Biscuiti integrali




Nutriţioniştii spun că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea rafinată.
Făina integrală este superioară celei albe (rafinată), deoarece este obţinută din boabele întregi de cereale, păstrând toate elementele nutritive valoroase. Principiile nutritive sunt repartizate în toate straturile bobului de grâu, iar o alimentaţie corectă şi eficientă nu se poate obţine decât folosindu-se făina integrală. 
În volumul sau "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", doctorul Pavel Chirilă prezintă atuurile făinii integrale. Aceasta conţine tărâţe, celuloză, vitamine şi minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt avantaj al făinii integrale este aportul caloric scăzut. Acest lucru este valabil pentru toate produsele obţinute din făina integrală: pâine, paste, biscuiţi...

Germenii boabelor de cereale sunt bogaţi în vitaminele B, E, partea interioară a bobului este o sursă bună de carbohidraţi şi proteine. Coaja boabelor de cereale furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism. Aceşti aminoacizi lipsesc cu desăvârşire din făina albă, pentru că sunt îndepărtaţi în timpul măcinării, în procesul de rafinare. Tot în coaja boabelor de cereale se găsesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu. Datorită vitaminelor şi mineralelor, produsele din făină integrală contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin conţinutul de fibre alimentare, făina integrală stimulează digestia şi scade nivelul colesterolului.
Comparativ cu făina albă, făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente şi de cinci ori mai mult magneziu, calciu şi fosfor.

Mai multe gasiti aici  insa cred ca este suficient pentru a va convinge sa pregatiti acesti minunati biscuiti cu faina integrala a caror reteta am preluat-o de la Laura Adamache. Dupa cum spune si Laura, va puteti juca cu ingredientele, puteti inlocui ciocolata si stafidele cu goji, alune, migdale sau chiar cu merisoare confiate, asa cum am facut eu...din pacate la ciocolata nu pot renunta asa ca eu am incercat varianta cu ciocolata neagra si merisoare, absolut deliciosi, dar mai ales sanatosi.

Particip cu reteta biscuiti integrali la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano.

Ingrediente 
350 g faina integrala
50 g amidon de porumb
90 ml ulei de floarea soarelui/arahide
160 -180 ml lapte degresat
4-5 linguri indulcitor praf stevia/xylitol sau 150 g zahar
70 g merisoare deshidratate (lasate la inmuiat in lapte)
100 g ciocolata neagra
1 lingurita scortisoara
1 plic praf copt

Mod de preparare
Faina se amesteca cu amidonul, praful de copt si scortisoara, se cern si se pun intr-un vas.


Adaugam zaharul (sau indulcitorul), uleiul, laptele si merisoarele si incepem sa framantam.

Ciocolata se taie in bucatele cu ajutorul unui cutit si se adauga aluatului.
Se framanta bine aluatul si se intinde pe planul de lucru pudrat cu faina, intr-o foaie groasa de 8-9 mm.

Taiem foaia in dreptunghiuri de circa 4×2 cm (eu am folosit o forma pentru ravioli care aminteste de forma clasica a biscuitului) si asezam biscuitii in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.



Coacem biscuitii integrali in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru maxim 15 minute.
Nu asteptati sa se coloreze la suprafata. E suficienta o colorare discreta pe margini pentru a ne da seama ca sunt gata.

Se lasa biscuitii sa se raceasca in tava si apoi pot fi serviti.
Din aceste cantitati mi-au iesit 2 tavi de biscuiti (peste 40 de bucati) insa cererea a fost atat de mare incat a trebuit sa promit ca repet reteta.

Multumesc Laura pentru reteta!



marți, 24 septembrie 2013

Tarta cu dovlecel si piept de pui



Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.
Dovlecelul stimuleaza digestia, mentine sanatatea ochilor, scade tensiunea si previne bolile de inima, ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor, previne cancerul de colon si cel pulmonar, reduce procesele inflamatoare din organism si imbunatateste memoria
Dovlecelul contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1, B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
Sursa: sanatate.bzi.ro  

Tarta cu dovlecel si piept de pui

Ingrediente:
Pentru aluatul de tarta:
200 gr faina alba
100 gr unt
2 linguri apa rece
1 ou
sare, piper

Pentru umplutura:
2 dovlecei
300 g piept de pui
2 fire ceapa verde
100 g ciuperci
4 oua
4 linguri smantana
4 linguri suc de rosii(sau una de bulion)
100 g branza/telemea
100 g unt

Intr-un vas se pun 200 gr de faina, se adauga 100 gr unt, jumatate de lingurita de sare, un praf de piper si se framanta. Adaugam un ou si doua linguri de apa rece si continuam framantarea pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini. Din acest aluat facem o bila pe care o invelim in folie alimentara si o dam la frigider pentru 20 minute.

Intindem pe suprafata de lucru aluatul, tapetam forma de tarta cu unt si faina apoi asezam aluatul in ea, niveland cu ajutorul mainilor aluatul si pe marginea tavii. Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita, punem pe fund hartie de copt iar deasupra o greutate pentru a impiedica aluatul sa se umfle la copt (banuti, fasole, boabe de soia) si dam tava la cuptor pentru 12 minute.







Pieptul de pui se spala, se taie in bucati si se lasa la scurs pe un servet de bucatarie. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune la calit in 50 g unt. Se scoate si se pune intr-un vas acoperit.
Ceapa se toaca marunt, ciupercile si dovlecelul se feliaza si se pun pe rand la calit in 50 g unt.






Cand aluatul de tarta este gata, radem branza si o asezam intr-un strat uniform pe fundul aluatului de tarta. Punem un strat de dovlecei, unul de ceapa, ciupercile, pieptul de pui si finalizam cu un ultim strat de dovlecei.

Batem bine ouale cu un praf de sare, adaugam smantana si sucul de rosii si turnam acest amestec peste tarta. 






Dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Se serveste calda.



Pofta buna!

Gratin rustic de conopida



Conopida, alaturi de varza alba, varza rosie si broccoli, face parte din asa-numita familie a cruciferelor, denumita asa pentru florile lor cu patru petale, dispuse in forma de cruce. Consumate constant si pe termen lung, aceste crucifere sunt un adevarat fenomen in lupta cu boala canceroasa. Studii statistice, de laborator sau studii clinice - toate arata acelasi lucru: persoanele care mananca frecvent crucifere au sanse mari, chiar foarte mari, sa fie ferite de boala canceroasa. Aceasta, deoarece conopida si suratele sale sunt un adevarat depozit de vitamine, enzime, minerale si alte substante cu efect anti-oxidant, citostatic sau stimulent al sistemului imunitar. Printre formele de cancer care sunt prevenite prin consumul de conopida, se afla cancerul de san, de colon, ovarian, de prostata sau pulmonar.
Mai multe aici 

Si daca va intrebati ce beneficii are conopida, va pot spune ca:
- Regleaza tensiunea arteriala.
- Previne cataracta.
- Combate matreata.
- Calmeaza ticurile nervoase.
- Previne formarea cheagurilor de sange.
- Intareste imunitatea.
- Echilibreaza flora intestinala.
- Combate constipatia.
- Imbunatateste secretia hormonului estrogen.
- Este un excelent aliment in regimurile supraponderalilor.
- Impiedica sclerozarea peretilor arterelor.
- Previne anemia.
- Este recomandata pentru bolnavii de astm.
- Blocheaza osteoporoza.
- Este un aliment anticancerigen. 
Sursa: divahair.ro


Pentru inceput puteti incerca aceasta reteta cu conopida care este absolut delicioasa.
Ingrediente:
1 conopida
100 g carnat traditional
100 g sunculita afumata
100 g urda
100 g ciuperci champignon
1 ceapa
5 oua
300 g smantana
1 legatura patrunjel
Sare, piper
1 lingura unt

Se desface conopida in buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Se lasa cam 10-15 minute maxim apoi se scoate intr-o sita pentru a elimina excesul de apa.


Ouale se bat cu un praf de sare, ceapa, ciupercile, sunculita si carnatul traditional se feliaza sau se taie in bucatele mici iar urda se amesteca cu putina sare si piper.


Tapetam un vas termorezistent cu unt si asezam un strat de ceapa, apoi cateva ciuperci. Urmeaza conopida pe care o repartizam uniform pe toata suprafata vasului iar deasupra presaram urda si sunculita.





Amestecam ouale batute cu smantana si patrunjelul verde tocat si turnam acest amestec peste conopida.

Deasupra raspandim feliile de carnat si ciuperci si dam la cuptor pentru 40-50 minute.


Se serveste fierbinte, proaspat scoasa din cuptor.

Pofta buna!


luni, 23 septembrie 2013

Chec de dovleac copt



Dovleacul este un aliment foarte gustos şi, în egală măsură, un medicament, graţie compoziţiei chimice. Pulpa conţine betacaroten, vitamine (E şi C), săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în protide, lecitină, rezine şi enzime; din sâmburi se extrage un ulei cu multe valenţe terapeutice. Pulpa fructului este o sursă de antioxidanţi, utili în prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare. Seminţele de dovleac sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut ridicat de zinc, au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi.

In diferite cantitati si retete, dovleacul combate retenţia de lichide, constipatia, elimină viermii intestinali, reglează nivelul glicemiei, este un bun detoxifiant, protejează inima şi creierul sau poate fi folosit ca si analgezic

Mai multe informatii gasiti aici.

Eu l-am folosit pur si simplu intr-o reteta de chec incercata de pe blogul Laurei Adamache si care a iesit absolut delicios.
Este pentru a doua oara cand folosesc dovleacul si as vrea sa dau tuturor sa guste sa vada ce bunatate a iesit (prima data in aceasta Pumkin pie, absolut divina).

Particip cu Reteta chec de dovleac copt la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano

Ingrediente
250 g piure dovleac copt
240 g faina
150 g zahar
1 ou
65 g unt topit
100 ml lapte
1 plic zahar vanilat
1 praf de copt
1 varf sare

Mod de preparare
Taiem dovleacul in felii si il punem in tava de cuptor tapetata cu hartie pentru copt . Il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C si il lasam aproximativ o ora pana se inmoaie bine de tot (faceti proba cu o furculita, daca intra usor atunci este copt). Il scoatem din cuptor si dupa ce se raceste putin, extragem pulpa si o pasam pana cand obtinem un piure fin.





Amestecam oul cu zaharul pana cand zaharul este perfect inglobat.
Adaugam untul topit si racit, piureul de dovleac rece, un varf de sare si vanilia.






Cernem faina amestecata cu praful de copt si o adaugam aluatului in 3 transe. Adaugam si laptele si amestecam foarte bine.




 Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina, ii nivelam cu grija suprafata si il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute.
Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca iese curata, checul este gata, daca iese un pic umeda, il mai coacem pt cca 5 minute.





Il servim cand se raceste putin, pudrat cu zahar.




Pofta buna!!


Comentarii

Comment Box is loading comments...