duminică, 17 noiembrie 2013

Tort de ciocolata cu crema de lapte si crocant de nuci




Cautand eu in blogosfera culinara un tort pentru ziua mamei si onomastica fiului meu pe 9 noiembrie, am dat de acest deosebit Tort de ciocolata cu crema de lapte la Laura Adamache ale carei retete nu au dat niciodata gres atunci cand le-am incercat. Eu am inlocuit crocantul de alune din reteta originala cu nuci pentru ca am din belsug anul acesta prin bunavointa bunicului meu care imi da de fiecare data cate o punguta cu miez de nuca pentru "ceva dulce", insa daca va plac mai mult alunele, puteti incerca varianta cu alune.
A iesit un tort apreciat de toti musafirii, chiar si de prietenele mamei, toate mari gospodine si cu ani buni de prajiturit in spate.
Prin urmare vi-l recomand cu drag, fiind o alternativa net superioara torturilor clasice cu blat de pandispan cu cacao, cu o textura densa a blatului si o savoare aparte a cremei de lapte...nu va mai zic de crocantul de nuci care il face atat de aparte, atat ca aspect cat si la gust.


Blat de ciocolata
250 g ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
4 oua
100 g zahar
200 g faina
60 g unt
40 g ulei de floarea soarelui
1 plic praf de copt
1 praf sare

Crema de lapte
1 l lapte
250 g zahar
125 g faina
25 g amidon de porumb
200 ml frisca lichida
2 plicuri zahar vanilat
O lingurita esenta de vanilie

Sirop caramel
6 linguri zahar brun
250 ml apa fierbinte
O lingura esenta de rom

Crocant de nuci
150 g alune 
100 g zahar brun
1 lingura apa calda

Pentru inceput pregatim blatul de ciocolata:
Taiem ciocolata in bucatele si o punem intr-un vas pe foc mic impreuna cu frisca lichida, untul si uleiul. Amestecam pana cand ciocolata s-a topit si compozitia este uniforma. Se lasa sa se raceasca in vas.
Separam albusurile de galbenusuri, mixam galbenusurile cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul si le amestecam cu crema de ciocolata.
Amestecam faina cu praful de copt, o cernem peste crema de ciocolata si galbenusuri si o incorporam usor cu o spatula in aceasta compozitie.
Mixam bine si albusurile cu un varf de cutit de sare, pana cand obtinem o spuma tare si le incorporam cu grija in crema.
Turnam compozitia intr-o forma de tort cu fund deasabil tapetata cu hartie de copt pe fund si unt si faina pe laterale.
Se da la cuptor pentru 35-40 minute. Se face proba cu scobitoarea, se lasa cateva minute sa se raceasca in forma apoi se scoate pe un gratar. Cand s-a racit se sectioneaza in trei pe orizontala.



  












Pentru crema de lapte:
Amestecam zaharul, faina, zaharul vanilat si amidonul intr-o cratita. Turnam treptat si laptele si amestecam cu un tel astfel incat sa nu se formeze cocoloase.
Punem cratita pe foc mic si amestecam incontinuu pana cand crema capata o consistenta densa. Stingem focul si acoperim suprafata cremei cu folie de plastic alimentara pentru a nu forma crusta si o lasam sa se raceasca complet. 
Mixam bine frisca apoi o amestecam cu crema de lapte racita. Adaugam si esenta de vanilie.








Pentru siropul caramel:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc mic. Amestecam, si cand zaharul este complet topit, adaugam apa fierbinte. Atentie la aburii care se vor ridica odata cu contactul cu apa!
Mai lasam pe foc pana cand zaharul se topeste din nou apoi stingem focul si adaugam esenta de rom. Lasam siropul sa se raceasca.
(In reteta originala, Laura a folosit 2 linguri de brandy insa cum nu aveam in casa, si nici nu am iesit sa cumpar o sticla pentru 2 linguri, am inlocuit cu esenta de rom...daca aveti brandy, coniac sau rom, cred ca ii va da o aroma deosebita)



Pentru crocantul de nuci
Taiem nucile in bucatele potrivite le punem intr-o tigaie antiaderenta si le amestecam cu zaharul si 1 lingura cu apa calda. 
Punem tigaia pe foc mic si amestecam pana cand zaharul se caramelizeaza si nucile capata o culoare aurie.
Stingem focul, imprastiem crocantul pe o foaie de hartie de copt si il lasam sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit, il acoperim cu hartia de copt si il zdrobim cu facaletul, avand grija sa nu trezim vecinii ;)                   






Cand toate aceste operatiuni sunt gata, pregatim un platou, asezam prima foaie de blat, o insiropam bine, punem inelul de la tava in care am copt blatul in jurul blatului si adaugam crema din belsug. Punem si al doilea blat, il insiropm, adaugam crema si ultimul blat, insiropat. Inlaturam inelul de tort si imbracam tot tortul in crema ramasa apoi intr-un strat de crocant de nuci.
Se lasa la frigider pana in momentul servirii.