joi, 14 noiembrie 2013

Sarmale de sarbatoare

400 g carne de vita
350 g carne de porc
3 cepe
2 morcovi
1 legatura patrunjel
200 g ulei
175 g orez
400 g costita
100 g bulion
500 g rosii in bulion
50 g usturoi
4 kg varza murata
½ lingurita cimbru uscat
200 ml vin alb
Sare, piper

Alegi foile de varza si le lasi sa stea 2-3 ore in apa pentru a scoate sarea.
Dai carnea de doua ori prin masina de tocat.
Cureti ceapa si o toci marunt apoi o calesti in ulei. Adaugi morcovul ras si orezul ales si spalat si le tragi impreuna la tigaie inca 20 minute, adaugand din cand in cand cate putina apa. Stingi cu bulion si lasi sa se raceasca, apoi amesteci cu carnea, patrunjlul tocat marunt si condimentezi cu sare si piper.



Din aceasta compozitie formezi sarmale pe care le invelesti in frunze de varza. Restul de varza il toci marunt.
Tai costita in felii subtiri si asezi un strat de felii de costita intr-o cratita, apoi un strat de varza tocata urmat de un rand de sarmale pe care se pun cativa catei de usturoi intregi, continui apoi cu un nou strat de costita, al doilea strat de varza, un nou rand de sarmale si catei de usturoi si continui asa pana ce se epuizeaza cantitatea de sarmale.
Torni sucul de rosii amestecat cu apa si jumatate lingurita de cimbru uscat peste sarmale, pui cratita pe foc iar in momentul in care a inceput sa fiarba se da vasul la cuptor timp de 3 ore.



Cand sarmalele sunt aproape gata asezi deasupra rosiile tocate marunt, torni vinul si mai dai la cuptor pentru 20 minute.

Le servesti fierbinti, cu smantana deasupra.