vineri, 1 noiembrie 2013

Gulii umplute


Ati incercat vreodata guliile umplute? 
Am dat din intamplare cu ochii peste gulii intr-un supermarket si mi-am adus aminte ca citisem undeva despre ele cat de bogate sunt in vitamina C si antioxidanti si ca au un gust usor dulceag ca al cotorului de varza...si cum de fiecare data cand facea mama mea varza ne curata cotorul si ni-l dadea noua sa-l mancam, am zis sa incerc si guliile, sa vad cum sunt.
Si cum sa le pregatesc eu mai bine decat umplute? 
Am ales sa le umplu cu carne tocata de pui si niste paste "patrate mici" de la Arnos, asta pentru a nu confunda gustul umpluturii cu cea de sarmale (carne tocata de porc sau vita si orez), si au iesit foarte bune. 
Cred ca la fel de bune ar fi iesit si cu cus-cus...dar asta ramane de testat data viitoare ;)

Ingrediente:
6-8 gulii
2 cepe
1 ardei gras rosu
2-3 rosii
O legatura patrunjel
3 catei usturoi
400 g carne tocata de pui
100 g paste Patrate mici Arnos
1 varf cutit nucsoara
1 lingurita boia dulce
2 linguri faina
100 g unt
700 ml lapte
Sare, piper
2 linguri ulei masline


Pregatim toate legumele astfel: guliile le curatam de coaja si le scobim cu ajutorul unei linguri. Miezul guliilor il pasam la blender sau il tocam foarte fin. Tocam ardeiul rosu, rosiile, usturoiul, ceapa si patrunjelul.
Intr-o oala punem 1 l apa cu sare la fiert pentru paste. In apa care clocoteste se adauga 100 g patrate mici Arnos, se fierb timp d 2 minute amestecand din cand in cand apoi se lasa vasul acoperit pentru 3-5 minute. Pastele fierte se strecoara si se clatesc cu apa rece.




Punem ceapa la calit in 2 linguri ulei de masline pana devine translucida, adaugam rosiile, ardeiul si carnea tocata de pui. Se lasa toate la calit, se adauga 8-10 linguri din apa in care au fiert pastele si se amesteca. Adaugam si usturoiul, boiaua, un pic de sare, piper si jumatate din patrunjel. Lasam cam 10 minute pe foc pana se patrunde bine si carnea, adaugam pastele scurse de apa si stingem focul.





Umplem guliile cu amestecul de carne si paste, le asezam intr-o tava mai inalta tapetata cu unt, acoperim tava cu folie de aluminiu sau hartie de copt si dam la cuptor pentru 20 minute.


In acest timp pregatim sosul alb: intr-o tigaie se pune la topit untul, se adauga ceapa maruntita foarte fin si se lasa la calit 2-3 minute. Se adauga cele doua linguri de faina, se amesteca bine, apoi piureul de gulii. Se pune laptele la fiert iar in momentul in care sosul incepe sa se ingroase se toarna laptele fierbinte peste el, in fir subtire amestecand energic. Se potriveste gustul cu sare, piper alb si un praf de nucsoara si se mai lasa la fiert cam 10 minute.





Se scot guliile din cuptor, se toarna sosul peste ele si se dau din nou la cuptor, descoperite, pentru inca 40-45 minute pana cand incep sa faca o crusta frumoasa deasupra.
Se presara cu patrunjel verde tocat si se servesc calde.