sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Ciulama de ciuperci



Pentru aceasta delicioasa reteta de ciulama am combinat ciupercile pleurotus si champignon, pentru un plus de gust dar si consistenta. Nu mai incercasem pana acum pleurotus, insa gustul lor in aceasta ciulama m-a facut sa doresc sa le mai cumpar, mai ales ca sunt si foarte sanatoase, cu numeroase beneficii pentru organism, cu proprietati antitumorale, antiinflamatoare si antibiotice, cu rol in prevenirea si vindecarea hepatitei si a ulcerului gastric, adevarate izvoare de vitamine, in special cele din complexul B si D.

Aveti nevoie de:
500 g ciuperci champignon
500 g ciuperci pleurotus
3 cepe
2 linguri ulei
100 g unt
80 g faina
200 g smantana
1 legatura patrunjel verde
Sare, piper

Ciupercile se curata, se spala si se taie in felii subtiri.
Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in 2 linguri de ulei. Se adauga si ciupercile si se lasa cateva minute sa se patrunda bine apoi se adauga aproximativ 250 ml apa calduta (cat sa le acopere bine) si se lasa ciupercile la fiert, acoperite cu un capac.




Intr-o cratita se pune untul la topit, se adauga faina si se caleste putin fara a se rumeni. Se stinge cu apa in care au fiert ciupercile, se amesteca bine pana se leaga sosul si se toarna acest sos peste ciuperci. Se potriveste de gust cu sare si piper, se adauga patrunjelul verde tocat si se transfera intr-un alt vas  care se da la cuptor pentru 30-35 minute.






Ciulamaua de ciuperci se serveste fierbinte, cu mamaliguta.