vineri, 25 octombrie 2013

Tarta cu somon, avocado si branzeturi

Somonul atat de bogat in acizii grasi Omega 3 m-a inspirat sa fac aceasta delicioasa tarta. Se poate adapta la ce branzeturi aveti in frigider, inclusiv telemea sau cheddar. La fel de sanatoase sunt si semintele de pin pe care le-am rasfirat pe deasupra.


Ingrediente:
Aluatul de tarta:
250 g faina
125 g unt
1 galbenus
50 ml apa
sare

Umplutura:
150 g somon afumat
130 g rosii cherry (6 buc.)
1 avocado
50 g boabe porumb (2 -3 linguri)
3 oua
100 g cascaval
100 g mozzarella
150 g branza proaspata de vaci
150 g smantana
60 g masline verzi
1 lingura seminte de pin
sare, piper

Pentru a pregati aluatul de tarta se amesteca faina cernuta cu untul taiat cubulete, apa, galbenusul si un praf de sare. Se framanta bine cu miscari energice, se infasoara intr-o folie alimentara si se da aluatul la frigider pentru jumatate de ora.



Se tapeteaza planul de lucru cu faina si se intinde aluatul intr-un strat subtire, se masoara cu ajutorul formei de tarta dimensiune pana la care trebuie intins aluatul apoi se aseaza in forma. Se preseaza marginile apoi se inlatura aluatul in exces cu ajutorul unui foarfece de bucatarie.





Pe fundul tavii se pune o bucata de hartie de copt, peste ea o greutate (boabe de fasole, melcisori, monezi) si se da la cuptor pentru 15 minute. Se inlatura hartia de copt cu greutatea si se mai da la cuptor inca 5 minute.



Umplutura o pregatim astfel: scoatem miezul fructului de avocado cu o lingura si il pasam, taiem maslinele in rondele, rosiile cherry in jumatati, framantam branza de vaci cu un praf de sare, dam cascavalul pe razatoarea mare, taiem mozzarella si somonul in cubulete, batem bine ouale cu smantana.



Frecam branza de vaci cu pasta de avocado, adaugam cascavalul ras, jumatate din boabele de porumb, bucatelele de somon si incorporam ouale cu smantana. Potrivim de gust cu sare si piper, insa trebuie sa tineti cont de branza folosita si de faptul ca somonul si maslinele sunt deja sarate.





Aceasta compozitie o asezam peste aluatul de tarta si nivelam frumos. Deasupra asezam jumatatile de rosii cherry, cateva boabe de porumb si bucatile de mozzarella ramase.



Din aluatul in exces inlaturat eu am facut un sul pe care l-am umplut cu fasii de somon, bucatele de mozzarella si boabe de porumb apoi l-am taiat in bucatele mai mici si le-am introdus in compozitie, mai mult pentru a nu-l arunca, dar si pentru aspect.




Deasupra presaram seminte de pin si dam la cuptor pentru 45 minute la foc mediu.
Tarta este gata atunci cand a inceput sa se rumeneasca la suprafata. Se lasa putin la racit in forma apoi se portioneaza si se serveste.






Poate fi servita si rece, ca aperitiv, este la fel de gustoasa.
Pofta buna!