marți, 29 octombrie 2013

Papricas de pui cu galuste si smantana

Din momentul in care am vazut aceasta reteta, mi-am spus ca trebuie sa o incerc, mai ales ca sunt mare amatoare de carne de pui. Reteta dupa care m-am inspirat, cea a Violetei, este cu pulpe de pui, ceapa si ardei gras, insa in bucatarie esti liber sa creezi, sa adaugi sau sa scoti atata timp cat preparatul final este unul deosebit...si chiar a fost deosebit.


Iata si reteta:

Ingrediente:
1 kg muschiulet din piept de pui
2 fire praz
2 gogosari
1 morcov
2 rosii
4-5 catei de usturoi
200 g smantana
1 lingura faina de grau
2 linguri boia dulce
2 foi de dafin
Sare, piper
O legatura patrunjel verde

Pentru galuste:
1 ou
3 linguri faina de grau
1 lingura ulei
1 lingura apa
sare



Fileurile de pui se taie in 2-3 bucati si se pun la calit in putin ulei (daca folositi pulpe sau copanele, va recomand sa le curatati de pielita pentru a se patrunde mai bine).


Se adauga prazul rondele, se lasa putin la calit apoi adaugam gogosarul tocat marunt, morcovul ras si rosiile taiate cuburi, boiaua de ardei, foile de dafin si amestecam. Se lasa pe foc 4-5 minute amestecand din cand in cand pentru a se patrunde bine si legumele apoi se adauga apa cat sa acopere bine mancarea, potrivim de gust cu sare si piper si se lasa la fiert la foc mic aproximativ 35-40 minute.





Pentru galuste: batem oul cu un praf de sare, adaugam apa si uleiul apoi faina si omogenizam. Consistenta obtinuta va fi asemanatoare unei smantani sau compozitiei de clatite (trebuie sa curga din lingura, altfel galustele vor iesi prea tari).


Cu o lingura luam din compozitie si dam drumul galustelor in mancare. Ele vor prinde forma imediat. Adaugam si usturoiul tocat marunt si mai lasam pe foc pana cand au fiert si galustele iar mancarea a inceput sa se ingroase.



Amestecam smantana cu o lingura de faina de grau si luam cateva linguri din papricas pe care il adaugam smantanii pentru a apropia temperatura de cea a mancarii de pe foc iar apoi o adaugam incet in mancare. Mai lasam sa dea un clocot, presaram patrunjelul verde tocat marunt si stingem focul.



Se serveste fierbinte cu mamaliguta sau cu o bucata de paine de casa proaspat scoasa din cuptor.