luni, 28 octombrie 2013

Gulas la ceaun

Ce poate fi mai frumos decat sa imparti ceva bun cu cei dragi tie... si cum ceva bun de regula face referire la mancare, a iesit un delicios Gulas la ceaun.



Reteta de gulas inseamna carne de vita, ceapa, ardei, galuste sau cartofi, sos de rosii, boiaua iute si cea dulce fara de care nici nu se concepe un gulas autentic. Pe langa acestea, fiecare mai adauga dupa bunul plac smantana, dafin ori usturoi.

Ingrediente pentru aproximativ 15 portii zdravene:

2 kilograme pulpă de vită
2 kilograme de cartofi
4 cepe mari
4 ardei graşi
4 morcovi
2 ardei iuţi
750 ml pasta de tomate
200 ml ulei
2 linguri de boia de ardei dulce
1 lingura boia de ardei iute
1 caciulie usturoi
2-3 frunze de dafin
o legătură de pătrunjel
o legatura marar
sare, piper

Preparare:
Carnea de vita se taie in cuburi potrivit de mari.



Se spala legumele, se curata si se taie fiecare dupa bunul plac, in bucati destul de marisoare: cartofii cuburi, ceapa pestisori, morcovul si ardeii in patrate mari, usturoiul si ardeiul iute se maruntesc, verdeata se toaca si ea marunt.






In ceaunul instalat comod la aer curat se toarna uleiul si se lasa la incins. Se pune boiaua dulce si iute si se amesteca. Se adauga carnea de vita si se lasa sa se rumeneasca bine pana cand incepe sa lase zeama. Se amesteca din cand in cand astfel incat carnea sa se patrunda bine si sa se fragezeasca.
Se adauga apoi ceapa, ardeii, morcovul si se lasa si ele sa se rumeneasca. Se inabusa totul cu trei litri de apa si se lasa la fiert 35-40 minute.






Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii, pasta de tomate, usturoiul tocat marunt, frunzele de dafin, ardeii iuti, se potriveste gustul cu sare si piper si se mai lasa la fiert cam 30 de minute. Cand este gata se presara verdeata tocata marunt si se da deoparte.





 Se serveste fierbinte, cu smantana si mamaliguta cine doreste sau pur si simplu cu mare pofta.