marți, 24 septembrie 2013

Tarta cu dovlecel si piept de pui



Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.
Dovlecelul stimuleaza digestia, mentine sanatatea ochilor, scade tensiunea si previne bolile de inima, ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor, previne cancerul de colon si cel pulmonar, reduce procesele inflamatoare din organism si imbunatateste memoria
Dovlecelul contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1, B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
Sursa: sanatate.bzi.ro  

Tarta cu dovlecel si piept de pui

Ingrediente:
Pentru aluatul de tarta:
200 gr faina alba
100 gr unt
2 linguri apa rece
1 ou
sare, piper

Pentru umplutura:
2 dovlecei
300 g piept de pui
2 fire ceapa verde
100 g ciuperci
4 oua
4 linguri smantana
4 linguri suc de rosii(sau una de bulion)
100 g branza/telemea
100 g unt

Intr-un vas se pun 200 gr de faina, se adauga 100 gr unt, jumatate de lingurita de sare, un praf de piper si se framanta. Adaugam un ou si doua linguri de apa rece si continuam framantarea pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini. Din acest aluat facem o bila pe care o invelim in folie alimentara si o dam la frigider pentru 20 minute.

Intindem pe suprafata de lucru aluatul, tapetam forma de tarta cu unt si faina apoi asezam aluatul in ea, niveland cu ajutorul mainilor aluatul si pe marginea tavii. Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita, punem pe fund hartie de copt iar deasupra o greutate pentru a impiedica aluatul sa se umfle la copt (banuti, fasole, boabe de soia) si dam tava la cuptor pentru 12 minute.







Pieptul de pui se spala, se taie in bucati si se lasa la scurs pe un servet de bucatarie. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune la calit in 50 g unt. Se scoate si se pune intr-un vas acoperit.
Ceapa se toaca marunt, ciupercile si dovlecelul se feliaza si se pun pe rand la calit in 50 g unt.






Cand aluatul de tarta este gata, radem branza si o asezam intr-un strat uniform pe fundul aluatului de tarta. Punem un strat de dovlecei, unul de ceapa, ciupercile, pieptul de pui si finalizam cu un ultim strat de dovlecei.

Batem bine ouale cu un praf de sare, adaugam smantana si sucul de rosii si turnam acest amestec peste tarta. 






Dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Se serveste calda.



Pofta buna!