duminică, 22 septembrie 2013

Scaloppine al limone

Scaloppine al limone (sau vitel cu sos de lamaie mai pe romaneste) este o mancare usoara, chiar daca este vorba de carne, innobilata de un delicios sos de lamaie.



Carnea de vita este foarte delicioasa si foarte bogata, din punct de vedere nutritiv. Pe langa faptul ca are proteine, este totodata incarcata de nutrienti esentiali: minerale si vitamine, mai ales cele din complexul B, care ajuta la producerea celulelor rosii. In plus, aceasta carne contine o cantitate mare de creatina, substanta ce este responsabila pentru cresterea masei musculare in corpul nostru. Are cel mai slab continut de grasimi saturate si colesterol dintre toate tipurile de carne.
Prin portionarea vitei se obtin urmatoarele categorii:
1. specialitati: muschi, antricot, vabrioara
2. carne calitate superioara: pulpa, spata
3. carne calitatea I: greaban, fleica, rasol din fata, piept 
4. carne calitatea a II-a: gat cu junghetura, cap de piept, rasol spate cu os, coada

Muschiul este cel mai bun pentru prepararea fripturilor la tava, la gratar si inabusite, vrabioara, antricotul, pulpa si spata pot fi fripte sau prajite, iar spata mai poate fi folosita la ciorbe si supe.
Atunci cand veti intalni un sortiment de carne numit manzat, este bine sa stiti ca acesta provine de la un vitel cu varsta de pana la 3 ani. Aceasta carne este frageda, nefiind nevoie de o fragezire anterioara si se prepara destul de repede, la foc iute.
Sursa: info-culinar 

Pentru 2 portii am folosit:
2 antricoate de vitel fara os
4 linguri cu unt
8 felii bacon
1 lamaie
3 linguri faina
50 ml vin alb
1 legatura patrunjel
Sare,pipr alb
Garnitura: 5-6 cartofi, 2 linguri unt, sare
Bruschete: 2 felii paine, 2 rosii, 1 lingura ulei de masline, 2 catei de usturoi, busuioc uscat sau verde

Se curata cartofii si se pun la fiert pentru garnitura.
Se pun la topit 2 linguri de unt. Bucatile de carne se spală și se șterg bine cu un prosop apoi se bat putin, se dau prin faina si se prajesc pe ambele parti.
Se scot bucățile de carne, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa intr-un loc caldut pana se prepara sosul.






Se topeste restul de unt. Cand s-a incins se adauga făina, puțin câte puțin, și se amesteca rapid pentru a nu face cocoloașe. Adăugăm treptat și vinul, zeama de lămâie, sare si piper. Amestecăm bine timp de 15-20 de secunde, apoi oprim focul.



Se toaca marunt cele doua rosii si cateii de usturoi, se amesteca, se stropesc cu ulei de masline si se potriveste gustul cu sare si putin busuioc uscat.


Se invelesc bucatile de carne in bacon si se aseaza intr-o tava pentru cuptor pe fundul careia am pus hartie de copt
Alaturi punem si cele doua felii de paine pe care asezam salata de rosii cu usturoi.
Se da tava la cuptor pentru 10-15 minute timp in care vom pregati piureul de cartofi.





Intr-o farfurie intinsa puneti cateva linguri de piure, asezati deasupra bucata de carne, turnati sosul si asezonati cu patrunjel verde tocat.



Sa aveti pofta!