vineri, 9 august 2013

Crenvursti in aluat

Ce poate fi mai bun decat un covri-dog cumparat de la fast-food?
Unul facut de tine in casa, cu ingrediente naturale si crenvurstii preferati, in membrana naturala.
Si iata cea mai buna varianta, cu un aluat pufos, facut in casa:



Ai nevoie de:
12 bucati de crenvursti subtiri in membrana naturala
500 de grame de faina
1 ou
250 de ml lapte caldut
15 grame de drojdie proaspata
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
40 de ml. de ulei + inca putin pentru uns planul de lucru
1 galbenus de ou pentru finisat
seminte de mac sau susan pentru presarat

Preparare:
Se freaca drojdia cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza, oul cu sarea se bate cu furculita  si se dilueaza cu laptele caldut, se pune faina intr-un castron incapator, se adauga la mijloc laptele cu oul si apoi drojdia lichefiata si se framanta energic pana se omogenizeaza. Se adauga uleiul si se framanta in continuare pana ce aluatul este neted, elastic si se desface de pe maini si de pe vas. Se pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu un servet de bucatarie umed si se aseaza intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Scoatem crenvurstii din frigider cu o ora inainte de a-i imbraca in aluat, pentru a nu afecta prin diferenta de temperatura dospirea aluatului.


Odata crescut aluatul, se unge planul de lucru cu ulei si aluatul se rastoarna pe acesta.
Modelarea e simpla, desi rezultatul poate parea complicat:
Se intinde aluatul intr-o forma dreptunghiulara si se aranjeaza crenvurstii deasupra in asa fel incat sa se poata decupa aluatul in dreptunghiuri egale pentru fiecare crenvurst in parte. Deoparte si de alta a crenvurstilor asezati pe dreptunghiurile de aluat, se decupeaza cu cutitul fasii de la marginea aluatului pana la crenvurst, la o latime de aproximativ 1-2 cm.
Se aduc succesiv fasiile catre mijloc, acoperind crenvurstul, una din stanga, una din dreapta, creand un model cu aspect de impletitura.
Se aseaza crenvurstii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se aseaza intr-un loc caldut cateva minute, sa mai creasca in tava.









Se unge aluatul pe suprafata cu galbenus de ou batut cu putina apa.
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 25 de minute, pana se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca si se servesc calduti sau complet reci.