joi, 1 august 2013

Clatite cu mascarpone si mere caramelizate



Ingrediente
Pentru clatite:
5 oua
7 linguri cu varf faina
4 linguri zahar 
500 ml lapte
un varf cutit sare
2 plicuri zahar vanilat
20 ml ulei pentru uns tigaia

Pentru crema mascarpone:
250 g crema mascarpone
4 linguri zahar
2 galbenusuri
2 plicuri zahar vanilat
2 linguri stafide

Pentru merele caramelizate
2 mere mari
2 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita unt
200 ml apa

1 lingurita zahar pudra 

Se amesteca ouale cu faina. Se adauga zaharul, zaharul vanilat, laptele si sarea si se bat bine impreuna  pana se omogenizeaza. Se lasa deoparte 15-20 minute.
Se incinge o tigaie cu coada si se unge cu foarte putin ulei. Se toarna cate un polonic (mai mic) din compozitie si se roteste tigaia pana cand pasta acopera tot fundul. Cand s-a desprins de tigaie (o mai ajutam pe margini) se intoarce clatita cu o spatula. Se lasa sa se rumeneasca si apoi se rastoarna pe o farfurie intinsa. Se procedeaza la fel cu toate clatitele. Eu de obicei folosesc 2 tigai pentru a termina mai repede ;).





Frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat apoi adaugam crema mascarpone si stafidele care au stat la inmuiat in apa calduta.




Merele le spalam si le taiem in cuburi cu tot cu coaja. Se pun intr-o tigaie la calit in putin unt cat sa lase putina zeama apoi se adauga zaharul si scortisoara. Dupa ce s-au rumenit se stinge cu apa.





Tapetam un vas pentru cuptor cu putin unt sau ulei, ungem clatitele cu crema mascarpone si le rulam avand grija sa introducem capetele in interior. Le asezam una langa cealalta in vas, turnam merele caramelizate deasupra si dam la cuptor pentru 15 minute.  Se servesc cu putin zahar pudra deasupra.