luni, 15 iulie 2013

Tort cu crema de lamaie si glazura de ciocolata



Pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
5 linguri apa minerala
2 linguri ulei
1 plic praf de copt
1 praf sare
2 lingurite cacao

Pentru crema:
500 ml lapte
5 linguri amidon
200 g unt
150 g zahar pudra
coaja si zeama de la o lamaie

Pentru glazura:
6 linguri de zahar
6 linguri de ulei
6 linguri de apa
2 linguri de cacao

Pentru insiropat si decor
250 ml nectar de pere
Fulgi de cocos
zeama de lamaie
4 linguri zahar pudra

Pentru blat se bat bine albusurile cu un praf de sare pana se intaresc.
Galbenusurile de freaca cu zaharul pana se albesc, se adauga din cand in cand cate o lingura de apa iar la sfarsit cele 2 linguri de ulei. 
Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in galbenusuri apoi adagam si albusurile amestecand usor de jos in sus. 
Separam compozitia in 2 vase iar in unul adaugam 2 linguri de cacao si amestecam bine.
Intr-o tava cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt incepem sa punem compozitia, cate 2 linguri din fiecare amestec, una peste cealalta incepand din mijloc. Vor rezulta mai multe cercuri concentrice care se vor vedea interesant atunci cand vom felia tortul. Se da blatul la cuptor pentru 40 de minute.






Pentru crema punem 400 ml de lapte pe foc iar in restul de lapte dizolvam amidonul apoi il turnam peste laptele de pe foc si amestecam energic cu un tel pana se ingroasa. Dam deoparte de pe foc.
Frecam bine untul moale cu zaharul apoi il impreunam, putin cate putin, cu crema de lapte si amidon.
Intre timp crema s-a mai racit si putem adauga sucul si coaja de lamaie, obtinand astfel crema cu care vom umple foile.
Atentie: nu introduceti lamaia in crema calda, riscati sa se taie!



Pentru glazura punem toate ingredientele intr-un ibric sau oala mai micuta, pe care o punem pe foc, apoi lasam pana se topeste zaharul si da in cateva clocote, dam la rece.



Incepem sa montam tortul astfel:
Blatul racit il taiati in 3 pe orizontala cu un cutit bine ascutit cu lama lunga si puneti prima foaie pe un platou, o insiropati cu nectar de pere (am ales nectarul de pere pentru ca e foarte dulce si merge in combinatie cu crema acrisoara de lamaie), adaugati jumatate din crema, blatl din mijloc, insiropat, iar crema si ultimul blat.
Peste ultimul blat turnati glazura de cacao si lasati la rece. Faceti un amestec din 2-3 linguri zeama de lamaie si zaharul pudra si il repartizati pe marginea tortului si pe laterale, apoi presarati nuca de cocos pe laterale.

Se lasa cateva ore la rece inainte de a fi servit.