joi, 23 mai 2013

Tort de portocale


Ingrediente:

6 oua
250 ml lapte
19 linguri zahar
6 linguri faina
1 lingurita cacao
750 ml suc natural de portocale
1 plic budinca vanilie
1 plic budinca frisca
450 ml frisca lichida
4 plicuri gelatina
esenta vanilie
esenta portocale
100 gr ciocolata alba
o portocala
50 gr cocos
8 floricele napolitana pentru decor



Facem compozitia pentru blat din 6 oua, 6 linguri faina, 6 linguri zahar si 1 lingurita de cacao. O impartim in doua si coacem pe rand cele doua blaturi. Dupa ce s-au rumenit le scoatem si le lasam sa se raceasca.



Batem bine cu mixerul frisca lichida pana devine ferma si o lasam la rece.




Pentru crema de vanilie folosim 1 plic budinca vanilie, 250 ml lapte, 3 linguri zahar, esenta vanilie, 200 ml frisca lichida si un plic gelatina.

Pentru crema de portocale folosim 1 plic budinca frisca, 250 ml suc natural din portocale, 3 linguri zahar, esenta portocale, 200 ml frisca lichida si un plic gelatina

Punem pe aragaz in vase diferite si la foc mic ingredientele pentru cele doua creme: intr-un vas laptele cu praful de budinca, zaharul si esenta de vanilie iar in alt vas sucul de portocale cu praful de budinca, zaharul si esenta de portocale. Amestecam continuu pana incep sa se ingroase, apoi dam deoparte, acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.



Dupa ce s-au racit le amestecam pe fiecare in parte cu frisca.



Gelatina preparata pe bain-marie o incorporam in compozitii cu ajutorul unui mixer.

Asezam un blat pe un platou, punem in jurul lui inelul pentru tort si il insiropam cu siropul preparat din 200 ml suc natural din portocale si 3 linguri zahar care au fost puse intr-un vas pe aragaz, a dat un clocot si a fost lasat la racit.

Cu o lingura incepem sa punem peste blat din crema. In centru punem o lingura de crema de vanilie apoi deasupra una de portocale, iarasi vanilie, portocale, si tot asa iar in final vom obtine mai multe cercuri concentrice.



Asezam al doilea blat deasupra si il insiropam. Dam la rece si preparam intre timp glazura: rupem bucatele mici ciocolata alba, o punem intr-o craticioara si adaugam 50 ml frisca lichida. O punem pe foc la bain-marie si mestecam pana se topeste ciocolata. Turnam glazura peste tort si il dam din nou la frigider.

Pentru jeleu dizolvam 4 linguri zahar in 300 ml suc de portocale, pregatim gelatina din 2 plicuri si o incorporam.

Turnam jeleul astfel obtinut peste stratul de ciocolata si dam la frigider pentru cateva ore.

Pe laterale stropim cu sirop de portocale si apoi decoram cu cocos. Tortul il putem orna cu felii de portocala si floricele din napolitana.